Förvaltningar slås ihop

Bodens kommun ska utreda effektivisering mellan förvaltningarna och privatisering.
Dessutom utreds gemensam administration mellan landstinget och kommunen.
Men konkreta förslag och konsekvenser presenteras först efter valet.

BODEN2006-06-13 06:00
Bodens kommun planerar att slå ihop mark- och plankontoret med miljö- och byggförvaltningen. Tanken är att skapa ett samhällsbyggnadskontor. Detta för att minska byråkratin och göra det lättare för dem som ska söka bygglov.
Det finns dock planer på mer effektivisering. Planer som är känsliga inom alliansen. Moderaterna är inte främmande för konkurrensutsättning. Vänsterpartiet säger dock nej till privatiseringar, men i den strategiska planen nämns konkurrensutsättning som en av kommunstyrelsens inriktningar.

"Externa driftalternativ"
Vidare står det att en översyn ska ha genomförts innan årsskiftet i syfte att skapa en effektiv samordning mellan olika förvaltningar "samt i ökad omfattning pröva verksamheten mot externa driftalternativ."
Efter att frågan behandlades i budgetberedningen gjordes ett tillägg i den strategiska planen. I tillägget begränsas vad som får konkurrensutsättas.
- Alliansen har tvingats köpslå för att kunna enas om den strategiska planen. Dessutom har alliansen köpt sig tid när inte utredningarna presenteras förrän efter valet, säger Anders Pettersson (kd).

Samarbete med landstinget
Kommunen ska även utreda förutsättningarna och konsekvenserna av ett administrativt samarbete med landstinget. Utredningen ska vara klar nästa år.
Kan samarbetet medföra att personal blir övertalig?
- Omöjligt att svara på i dagsläget. Vi kommer få pensionsavgångar så jag har svårt att se att ett samarbete ska behöva skapa oro, säger kommunchefen Henry Magnusson.
Att de känsliga utredningarna presenteras först efter valet irriterar oppositionen.

Feg allians
- Alliansen är feg, säger Christer Carlsson (s) och fortsätter:
- Det är en svaghet att alliansen inte vågar ta beslut nu. Inte heller barn- och utbildningsnämndens lokalutredning kommer presenteras före valet. Vi har för många skollokaler i förhållande till antalet elever, men det är en kontroversiell fråga att ta tag i, säger Christer Carlsson.
Han tycker väljarna har rätt att veta vilka skolor som ska finnas kvar.
- Vad gäller äldreomsorgen vet vi att Erikslund kommer rymma 54 platser. Beslutet är utformat så att kostnaderna inte ska öka och inte heller antalet vårdplatser, vilket innebär att vi måste lägga ner några andra boenden. Nu florerar rykten om Asken och Bergbacka. Vi har krävt besked men får till svar att det pågår en utredning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om