Försvarsmuseer samverkar
Norrbottens försvarsmuseer kan locka till sig utländska besökare i framtiden. Det är ett av målen i ett samarbetsprojekt mellan de fem museer som finns i länet. -Titta på Normandie som är ett stort turistmål. Jag tror att det kan finnas ett intresse för norra Sverige också, säger Lennart Holtrin.
SAMARBETE. De representerar fem försvarsmuseer i Norrbotten. På onsdagen träffades de på museet i Boden, ett första möte i ett samverkansprojekt. Från vänster Jan Jägerfjord, Kiruna, Tommy Karlsson, Kiruna, Anders Enström, Kalix, Anna-Karin Rönnbäck, chef försvarsmuseet Boden, Anders Mattsson, Vuollerim, Lennart Holtrin, Luleå, och Sven Sundgren, Luleå.
Foto: Pia Bäckström
Lennart Holtrin berättar om den utredning som startade 2004 och som nu resulterat i att de cirka 60 museer som fanns inom försvaret blir 23. Tillsammans med fem maritima var det dessa som bedömdes ha ett riksintresse. Riksdagen tog beslut i december och museernas huvudmannaskap har flyttats till kulturdepartementet.-Meningen är att vi ska kunna samarbeta när det gäller utställningsföremål, utställningar, utbildning och forskning. De resurser vi får är sådana vi behöver. Det kommer bland annat att bli en gemensam databas, säger Anna-Karin Rönnbäck, chef för Bodens försvarsmuseum.Tommy Karlsson från Kiruna pekar på att en viktig uppgift för museerna är att öka intresset för försvarshistoria bland allmänheten. Anna-Karin Rönnbäck pekar på vikten att nå ut till barn och ungdomar.Intressant för turister
-Förut har det inte funnits möjlighet att visa upp allt som vi har här uppe, men jag tror att det finns intresse ute i Europa att komma upp hit och se vad som finns, menar Sven Sundgren från F 21:s förbandsmuseum.-Eftersom vi kan visa upp flera olika försvarsgrenar är jag säker på att det kan finnas intresse för turister från andra länder, säger Lennart Holtrin.Ett exempel på ett tidigare hemligt försvarsrum är Victoriafortet i Vuollerim. Fortet är en rest från det kalla kriget och uppgiften var att bevaka och försvara övergångar och kraftverk i Luleälven. Förr kände knappt ens byborna till fortet som sedan öppnandet drivs av en grupp företagare med visningar och vandrarhem.-Vi tittar också på den ekonomiska biten i projekten, hur museerna ska drivas i framtiden. Vi både hoppas och förväntar oss stöd från kommunerna från och med nästa år, säger Lennart Holtrin.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!