Han har varit chef vid i19 i Boden. En av hans efterträdare var Jan Mörtberg, numera Försvarshögskolan. Båda deltog på torsdagen i den säkerhetspolitiska debatt som Försvarsutbildarna och Allmänna försvarsföreningen höll i Boden.
Duon är tämligen enig om bilden av svenska försvaret och omgivande krafter.
Sverige hade ett försvar byggt på att härda ut anfall till dess vi möjligen får hjälp. Landet rustade ner i spåren av att kalla kriget var över.
– En anledning till att vi gjorde det var Rysslands bristande kapacitet, säger Bo Pellnäs.
Kraften tillbaka
Nu rustar Ryssland, det sker med stora övningar och kapacitet finns. Det är svårt begripa varför Ryssland gör allt detta, funderar Bo Pellnäs.
Samtidigt intresserar sig USA mindre för länderna kring Östersjön och europeiska stater har mindre resurser att komma till Sveriges undsättning. Sveriges militära vakuum kan dessutom leda till spänningar kring Östersjön, analyserar Bo Pellnäs.
Sverige har övergett allmän värnplikt och ersatt det med frivillighet. Nya svenska försvaret är på plats ungefär i tid för när Ryssland rustat färdigt.
– Svenska armén är klar 2020. Det räcker till att försvara Stockholm. Resten får hemvärnet klara. Vi kan inte försvara hela landet, konstaterar Bo Pellnäs.
Jan Mörtberg pekar på att försvaret dessutom är underfinansierat med fyra miljarder kronor per år.
– Det råder en stor obalans mellan försvarspolitiska ambitioner och tillgängliga medel, konstaterar han.
Kallt ämne
Nästa år är det val. Försvarspolitik brukar inte vara ett hett ämne i valrörelsen. I vilket fall som helst ska nytt försvarsbeslut fattas något år senare.
Pellnäs pekar på en rad faktorer som behöver landa:
Finansieringen måste finnas till det försvar Sverige beslutat sig för.
Armén behöver förmågan att växa vid behov.
– Problemet med nuvarande modell är att den spärrar möjligheten att växa.
Bo Pellnäs ställer också frågan om värnplikten behöver återinföras.