Sammanträdet genomfördes till viss del digitalt på grund av pandemin. Några fick vara på plats, medan huvuddelen satt hemma. Bristfällig teknik försvårade och en omröstning på slutet fick därför göras om, då justerarna inte hade uppfattat om ledamöterna hade röstat ja eller nej. Det handlade om i fall Kollektivtrafikmyndigheten skulle beviljas ansvarsfrihet för 2019. Just denna fråga återremitterades, då fullmäktige ansåg att det fanns för många obesvarade frågor om ekonomin.
En av de första punkterna handlade om placeringen av en ny högstadieskola. Två medborgarförslag har lagts om att bygga på Garnisområdet, det ena av Monika Öyen. Hon menar att om den byggs vid gymnasieskolan kan högstadiebarn "ta efter gymnasieungdomarnas olater", kulturområdet förstörs och Idrottsgatan blir övertrafikerad. Garnisområdet däremot är lagom nära centrum, löpspår och Havremagasinet.
Kommunfullmäktige konstaterade att deras förslag redan diskuteras i den pågående skolutredningen.
Anders Pettersson, Bodenalternativet, hade lämnat in en motion om att utveckla besöksnäringen runt Bodens fästing, ett förslag som på det stora hela fick ett gott mottagande. Huvuddelen av punkterna i det bifölls.
Han vill att det ska upprättas kartor över gångstigarna mellan forten, att grillplatser ska byggas, att kommunen ska utreda möjligheten att köpa tillbaka Svedjefortet av den privata ägare som förvärvade det 2005 och samverka med Försvarsmuseet om interaktiva hörlurar under rundvandringar.
Just nu är det Statens fastighetsverk som äger samtliga fort i Boden, förutom Svedjefortet, men sannolikt kommer kommunen i närtid att ta över driften av Rödbergsfortet.
– Motionen har egentligen två syften: Dels att lyfta fram en viktig del av försvarets historia, dels att utveckla turismen i kommunen, sa Anders Pettersson.
Möjligheten ska nu utredas.
När frågan om att investera i utemiljön runt de nya modulerna vid förskolan i Bredåker kom upp blev det däremot mer infekterat. Ordföranden Eivy Blomdahl (S) betonade att denna punkt inte skulle handla om i fall Bredåker ska få en skola eller inte. Men bland annat Inge Andersson (BA) ville ändå att man skulle beakta möjligheten att skapa en utemiljö som även kan passa en lågstadieskola. Hans förslag avslogs.
Även ett förslag om hur man kan minska stressen i hemtjänsten avslogs.