Förskolorna påverkas av viruset: "De får inte komma in"

På förskolor jobbas det med att undvika smittspridning. För personalen på en förskola i Boden har arbetssituationen ändras på flera sätt.

Maria Skott, Britt-Inger Bergenstråhle och Lisa Johansson jobbar på Kyrkkläppens förskola i centrala Boden.

Maria Skott, Britt-Inger Bergenstråhle och Lisa Johansson jobbar på Kyrkkläppens förskola i centrala Boden.

Foto: Konrad Olsson

Boden2020-09-14 06:30

Bodens kommun har i förra veckan lagt ut en längre informationstext om vad som gäller kring barn i kommunens förskolor under coronapandemin. De skriver att det kommer många frågor om barns vistelse vid symptom på covid-19 och att detta kan leda till svåra avvägningar där man inte alltid har samma bedömning av ett barns tillstånd som dess förälder har.

Kommunen utgår från Folkhälsomyndighetens aktuella rekommendationer där barn i förskoleålder ska stanna hemma vid sjukdom och de behöver inte bli testade för covid-19. Ett barn med tydliga och bestående symptom bör vara hemma i två dygn efter att ha blivit symptomfri. 

Linda Lundborg som är rektor för Björkdungens och Kyrkkläppens förskola menar att det för personalen inte alltid är enkelt att förhålla sig till rekommendationerna i den nya situationen.

– Ibland blir ett barn sjukt under dagen och symptom kan visa sig tydligare än på morgonen. Alla gör sitt bästa och försöker åstadkomma en så säker miljö som möjligt utifrån den pandemi vi befinner oss i. Vi har infört många nya rutiner i kommunens förskolor som vi jobbar efter som tidigare inte funnits på samma sätt, säger hon.

På Kyrkkläppens förskola finns fyra avdelningar med minst tre heltidsarbetande på varje. Britt-Inger Bergenstråhle, Lisa Johansson och Maria Skott har olika lång erfarenhet från yrket men har jobbat tillsammans de fem senaste åren. Coronapandemin har inneburit flera förändringar för dem.

– Föräldrarna får inte komma längre in än till ena hallen för att hämta och lämna nu. Så hämtning kan även ske utomhus. Vi spritar dagligen på ytor som handtag och lägger tid på det. Sedan är vi ute betydligt mer än tidigare och när vi är inne försöker vi att sära på barngruppen, till exempel när vi äter för att sitta med avstånd, säger Maria Skott.

– Utvecklingssamtal har mest skett ute eller digitalt men när det varit inne har vi valt något större rum. Kommer det någon utifrån hade det tidigare varit okej att komma in men nu sitter vi ute. Vi har även gjort någon inskolning ute, säger Lisa Johansson.

Har det varit några speciella reaktioner?

– Nej, det har mötts positivt av föräldrar som har förståelse att de ska stanna i första hallen där barnen hänger av sig. Vi har ju små barn inne hos oss och jag tror det mest är föräldrarna som sagt det och annars har jag inte hört barnen säga så mycket, Britt-Inger Bergenstråhle.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!