Inspektionerna var en uppföljning av nämndens ordinarie livsmedelskontroll för drygt ett år sedan, och visade att flera av punkterna som uppmärksammades då fortfarande inte hade åtgärdats. Det handlar bland annat om att kunna säkerställa en lämplig temperatur i kylskåp och frysar, där en av förskolorna exempelvis kunde förvara köttfärs i sju dagar i ett kylskåp som var knappt fyra grader för varmt. Nämnden framhäver att rutiner för utbildning av personal som ansvarar för tillagningen av mat bör finnas.
I samtliga fall ville miljö- och byggnämnden även se rutiner för personal som varit utomlands, för att minska risken för sjukdomsspridning genom livsmedelshanteringen.
De utpekade bristerna bör åtgärdas så fort som möjligt och kommer att följas upp vid nästa planerade kontrolltillfälle.
Miljö- och byggnämnden förelägger även utbildningsnämnden i Bodens kommun att komma in med en handlingsplan med rutiner för hur de berörda förskolorna kan komma tillrätta med problemen. Handlingsplanen ska vara inlämnad senast före årsskiftet.