Forskare: Det är en användbar och bra metod

Ulla Peterson, lektor på Linnéuniversitetet i Kalmar, kom i kontakt med många anställda som var sjukskrivna för stressrelaterade besvär under sin tid som sjuksköterska inom företagshälsovården. " Jag blev då intresserad av att försöka hitta effektiva strategier för att förebygga stress.

Större studie. Det ska nu lektor Ulla Peterson genomföra.

Större studie. Det ska nu lektor Ulla Peterson genomföra.

Foto: Privat

BODEN2017-03-10 07:00

Under sin tid på företagshälsovården såg hon att patienterna blev sjukskrivna väldigt länge och i vissa fall kunde de inte heller gå tillbaka till samma arbetsplats.

Vid den tiden arbetade Ulla Peterson också med ett annat projekt tillsammans med Marie Åsberg och Åke Nygren, Karolinska institutet.

– Jag kom med i deras stora forskningsprojekt som hette "Depression och utmattning i människovårdande yrken".

I mitten av 2000-talet gjordes första testen om reflekterande kollegiala samtalsgrupper skulle kunna vara en metod för att förebygga stress med landstingsanställda. Det var 50 personer som deltog i samtalsgrupperna och sedan fanns det en kontrollgrupp.

– Nu gör vi ihop med SKL, Sveriges kommuner och landsting en större studie som omfattar ännu fler personer. När den kommer igång med grupper kommer det vara totalt 640 personer som deltar. Vi har även en väntelistkontrollgrupp för att kunna se på skillnader, säger Ulla Peterson.

Vad blev resultatet efter första studien?

– Vi fann statistiskt signifikanta skillnader när de gällde hur deltagarna upplevde sin hälsa. De mådde mycket bättre när de fått delta i gruppen och upplevde också en lägre grad av stress. Sedan visade det sig vad gäller arbetssituationen så tyckte de att de fått ökad delaktighet i arbetet, ökade utvecklingsmöjligheter och ett ökat stöd på arbetsplatsen.

Vad vill ni bekräfta med denna större studie?

– Att det är en användbar och bra metod som ska kunna användas som ett komplement till andra förebyggande arbetsmiljöinsatser som görs på arbetsplatser redan idag. Det var ju inte mer än 50 personer som deltog i den tidigare studien och det var ju inte så mycket. Dessutom att pröva det i kommunerna ger ju helt andra förutsättningar. Att få ut ett verktyg för att kunna arbeta förebyggande är jätteviktigt. Förhoppningen är också att deltagarna ska bidra med värdefull information till arbetsplatsen och organisationen om hur stress och utmattning ska kunna förebyggas.

– Jag tror också att arbetsgivaren får goodwill om man erbjuder detta och visar att man är engagerad och bryr sig om sin personal. Jag tror det upplevs positivt att man vill sin personal väl och vill försöka förändra, säger Ulla Peterson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om