Bakom tillståndsansökningen står det Göteborgsbaserade prospekteringsbolaget Archelon AB, som främst har haft sin verksamhet kring Värmland, Dalsland och Bergslagen.
– Intrycket är att det kan finnas riktigt stora fyndigheter vid Svartlå, så vi har stora förväntningar. Nu när undersökningstillståndet är klart ska vi börja med detaljprospektering i området, och om det ser fortsatt positivt ut blir nästa steg att börja provborra, säger Archelons vd Tore Hallberg.
Företaget hoppas hitta både bas- och ädelmetaller inom det knappt 4500 hektar stora området vid Luleälven. Enligt ansökan har bland annat flygmagnetiska undersökningar visat en kraftig anomali över området, vilket kan vara ett tecken på metalltillgångar i marken.
– Förhoppningen är att man ska hitta något som är tillräckligt stort och rikt för att man så småningom ska kunna etablera en gruva. Annars hade vi inte begärt tillstånd för att undersöka området, säger Tore Hallberg.
Ett antal samebyar berörs av prospekteringen då området ligger på deras året runt-marker. De har delgivits beslutet och har möjlighet att överklaga inom en treveckorsperiod. Niklas Spik, ordförande för Jåhkågasska Tjiellde sameby, menar dock att inte är någon idé att överklaga i det här läget.
– Det brukar inte leda någonstans i en så här tidig fas, det blir i så fall om de skulle hitta något och börja provborra, det är ju då skadorna och störningarna börjar komma. Och det är då man får lägga krut på att driva en eventuell process. Men det poppar ju upp såna här företag lite överallt nu, så man får välja sina strider, säger han.
Enligt Niklas Spik är det för tidigt att säga vad det skulle kunna ha för effekter på rennäringen.
– Men jag kan inte direkt säga att jag ser positivt på att de börjar prospektera. Det känns som att såna här gruvor är ganska smutsiga i regel, och det kan ju påverka Luleälven också, säger han.
Enligt Tore Hallberg är Archelon medvetna om att samebyarna kan komma att beröras om prospekteringen visar sig intressant, men att man då kan försöka anpassa sin verksamhet.
– Tanken är att man ska kunna undvika att störa för mycket i onödan. Vi har inte haft någon dialog med samebyarna ännu, men det blir det väl förmodligen så småningom, säger han.