Förföljda - men de får inte stanna

De berättar om förföljelse och trakasserier, men får inte stanna i Sverige.
Flera iranska flyktingar i Boden och Luleå protesterar nu mot den svenska flyktingpolitiken.
- De här människorna har haft ett helvete, säger Gafour Abbasneyad, ordförande i iranska flyktingars organisation i Norrbotten.

BODEN2006-09-22 06:00
Mohammad Bajer berättade om sin bakgrund för Migrationsverket, att han varit kritisk mot regimen i Iran och att det var därför han flydde till Sverige 2003.
- Migrationsverket tror på min berättelse men avslår ändå min ansökan om uppehållstillstånd. Tvingas jag åka tillbaka hamnar jag i fängelse, det handlar om ett politiskt straff och dessa är mycket stränga. Migrationsverket anser dock att det inte är någon fara för mig att återvända. Jag fruktar dock att fängelsestraffet jag får kommer innebära tortyr och det kommer sluta med ett dödsstraff, säger Mohammad Bajer och fortsätter:
- Migrationsverket anser en sak, men gör en annan.

Omänskligt straff
Så här skriver Mohammad Bajers offentliga biträde i en skrivelse till Migrationsverket:
"Ett år i ett iranskt fängelse är ett långt straff. Tre år är omänskligt."
Flera iranska flyktingar som Kuriren varit i kontakt med berättar att det är vanligt att deras släktingar i hemlandet utsätts för trakasserier.
- Man gör det medvetet för att få dem som flytt landet att återvända, säger Farzad Samimi.
Marjam Hamidi berättar att hon blev trakasserad i Iran på grund av familjens politiska verksamhet. Hennes man förlorade jobbet.
2001 var hon på väg till Iran för att träffa sin syster när hon greps vid gränsen och fängslades. Hennes svärfar lyckades få henne tillfälligt frigiven.
- Jag passade på att fly till Sverige.
Men när hon uppgav sin systers namn för Migrationsverket blev det problem. Myndigheten trodde inte på Marjam Hamidi, namnuppgifterna stämde inte. Men Marjams syster hade en annan identitet när hon agerade politiskt och trots att systerns identitet styrktes av det kurdiska partiet så fick Marjam Hamidi avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd.
- Jag har två döttrar som lärt sig svenska och som fått svenska kamrater. Vi vill absolut inte återvända.

Tillfällig lag verklös
Den tillfälliga asyllagen, som bland annat skulle ta hänsyn till barnfamiljer, var inte till hjälp. Migrationsverket anser att hennes barn gått för kort tid i skolan i Sverige.
Violet Dehbashian kom till Sverige i november 2000. Hon är kristen och allt fler kristna flyr nu från det islamska Iran.
- Många kristna ledare sitter i fängelse, berättar Violet Dehbashian.
Trots att hon bott i Sverige i sex år får hon inte stanna.
- Migrationsverket måste tänka på humanitet och rättssäkerhet. Det ska gälla både ensamstående och barnfamiljer.
Farzad Samimi kom också för sex år sedan till Sverige och har ännu inte fått uppehållstillstånd. Detta trots att han sedan 2002 haft ett fast jobb i Luleå.
- Jag kan inte återvända till Iran på grund av att jag var politiskt aktiv.
FAKTA IRAN
<P><STRONG><A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?ArticleID=1294021&amp;CategoryID=2764&amp;ArticleOutputTemplateID=125&amp;ArticleStateID=2&amp;ParentID=">Farid får olika besked om verkets beslut<BR>Åtta av tio iranier avvisas</A></STRONG></P>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om