Företaget Sangkarat står för de i särklass största fakturorna som Migrationsverkets olika enheter i Norrbotten fick under 2012.
Företaget erbjuder ABT-boende i nedlagda militäranläggningar i Boden samt har nyligen startat en verksamhet i Brännberg mellan Boden och Älvsbyn.
Startade du företaget för att du såg en marknad och att det finns pengar att hämta?
- Nej, så var det inte alls. Vi förvärvade fastigheten för att vi också är i bärbranschen och byggnaden användes för thailändska bärplockare under två år. Sen fick jag frågan av Migrationsverket, som var i skriande behov av platser för asylsökanden. De hade boenden på hotell Bodensia och var tvungna att flytta dem. Jag gav ett paketpris för 100 personer och så startade verksamheten, säger Erkki.
På gamla A 8-området i Boden, tar företaget ständigt emot nya boenden allteftersom asylsökande kommer och går.
Två skift
- Det handlar om arbetstillfällen också. Vi är totalt 16 personer som är verksamma. Två delägare och 14 anställda. Det krävs två skift för att ge den service som Migrationsverket betalar för. Vi serverar frukost, lunch, middag och kvällsmål varje dag, servar och städar själva, säger Erkki.
Anser du att det är en lukrativ bransch?
- Egentligen inte. Vinsterna går tillbaka i verksamheten. Vinsten blir inte så stor i slutändan. Vi handlar mat för flera miljoner varje år. Till det kommer drift och underhåll som också företaget tar hand om. Det är inte helt gratis att driva stora anläggningar, säger Lennart Erkki.
Nyligen har företaget renoverat och byggt om skolbyggnaden i Brännberg för samma ändamål.
Erkki säger att kontraktstiderna med Migrationsverket är för korta för att kunna ha en bra planering för verksamheten.
- Det är ju svårt att planera när kontrakten skrivs för en tremånadersperiod. Det borde vara längre kontraktstider mellan parterna, säger Lennart Erkki.