Företagare förnekar storvinster

Under fjolåret fakturerade Sangkarat i Boden tjänster till Migrationsverket för 14,1 miljoner. Lennart Erkki är delägare i företaget.
-  Vinsterna går tillbaka till verksamheten och lön till våra 14 anställda, säger han.

Lennart Erkki.

Lennart Erkki.

Foto: Linda Kask

Boden2013-03-07 06:00

Företaget Sangkarat står för de i särklass största fakturorna som Migrationsverkets olika enheter i Norrbotten fick under 2012.

Företaget erbjuder ABT-boende i nedlagda militäranläggningar i Boden samt har nyligen startat en verksamhet i Brännberg mellan Boden och Älvsbyn.

Startade du företaget för att du såg en marknad och att det finns pengar att hämta?

-  Nej, så var det inte alls. Vi förvärvade fastigheten för att vi också är i bärbranschen och byggnaden användes för thailändska bärplockare under två år. Sen fick jag frågan av Migrationsverket, som var i skriande behov av platser för asylsökanden. De hade boenden på hotell Bodensia och var tvungna att flytta dem. Jag gav ett paketpris för 100 personer och så startade verksamheten, säger Erkki.

På gamla A 8-området i Boden, tar företaget ständigt emot nya boenden allteftersom asylsökande kommer och går.

Två skift
-  Det handlar om arbetstillfällen också. Vi är totalt 16 personer som är verksamma. Två delägare och 14 anställda. Det krävs två skift för att ge den service som Migrationsverket betalar för. Vi serverar frukost, lunch, middag och kvällsmål varje dag, servar och städar själva, säger Erkki.

Anser du att det är en lukrativ bransch?

-  Egentligen inte. Vinsterna går tillbaka i verksamheten. Vinsten blir inte så stor i slutändan. Vi handlar mat för flera miljoner varje år. Till det kommer drift och underhåll som också företaget tar hand om. Det är inte helt gratis att driva stora anläggningar, säger Lennart Erkki.

Nyligen har företaget renoverat och byggt om skolbyggnaden i Brännberg för samma ändamål.

Erkki säger att kontraktstiderna med Migrationsverket är för korta för att kunna ha en bra planering för verksamheten.

-  Det är ju svårt att planera när kontrakten skrivs för en tremånadersperiod. Det borde vara längre kontraktstider mellan parterna, säger Lennart Erkki.

Migrationsverket i Boden betalar i genomsnitt 400 kronor per person och dag för mat och logi. I vissa fall erbjuder företagen bara logi. Av dagkostnaden i genomsnitt betalas 200 kronor för mat och 200 kronor för logi.
Migrationverkets kostnader 2012 fördelade på företag/boende i Norrbotten, avrundat till närmsta tusental kronor. Vi redovisar också antalet kontrakterade företag och antal platser i länet:

Migrationsverket i Boden betalar i genomsnitt 400 kronor per person och dag för mat och logi. I vissa fall erbjuder företagen bara logi. Av dagkostnaden i genomsnitt betalas 200 kronor för mat och 200 kronor för logi. Migrationverkets kostnader 2012 fördelade på företag/boende i Norrbotten, avrundat till närmsta tusental kronor. Vi redovisar också antalet kontrakterade företag och antal platser i länet:

Företag
Typ av boende
Antal platser
Fakturerat 2012

¤ Sangkarat, Boden
ex militärförläggning
111
Sangkarat, Brännberg
ombyggd skola
60
totalt Sangkarat:
14.139.000 kronor

¤ Brookes, Harads
vandrarhem
20
704.400 kronor

¤ Pionjären, Boden
ex militärförläggning,
2 typer:
kost+logi
106
8.158.000 kronor
enbart logi
144
6.999.000 kronor

¤ AC Invest i Norr,
Vittangi
två hotell
100
2.989.000 kronor

¤ BBK-klubben
via nystartat företag
elevhemsliknande lokal
36
ingen uppgift,
togs i bruk i januari 2013

¤ HLP Invest, Långträsk
ex församlingshus
50
ingen uppgift,
ingen placering gjord än

Totalt antal platser:
627  
Totalkostnad:
32.989.400 kronor                                                                               

I kostnaderna ingår platshyran och mathållning i de fall boendet omfattar mathållning. I övrigt finns vissa kostnader som utryckningar från Räddningstjänst och vissa reparationer med i detta. Kostnaderna omfattar inte andra individuella kostnader som alla asylsökande har utan bara de pengar som hanteras av företagen på något sätt.

Boendet i Brännberg hade inte börjat kosta vid denna tidpunkt, boendet i Långträsk var inte öppnat och kostnaderna för Rågraven har betalats efter årsskiftet varför de inte fallit in på 2012 års siffror.

Källa: Migrationsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om