Företag lämnar Boden

Skandiamäklarna skaffade sig ett kontor i Boden 2015. Men sedan januari i år är lokalerna övergivna och mäklarna kan åter bara anträffas i Luleå.

Försvinner. Skandiamäklarnas kontor i Boden har lagts ner. Men Lars-Göran Niemi säger att verksamheten i Boden fortsätter.

Försvinner. Skandiamäklarnas kontor i Boden har lagts ner. Men Lars-Göran Niemi säger att verksamheten i Boden fortsätter.

Foto: Roland S Lundström

Boden2017-02-23 09:00

– Vi stängde rent fysiskt kontoret den första januari. Vi hade inte personal så det räckte, helt enkelt, säger Lars-Göran Niemi som är kontorschef i Luleå.

Han säger att Skandiamäklarna fortfarande arbetar och säljer i Boden, men att det inte finns några direkta planer på att starta upp ett kontor där igen.

– Vi säljer fortfarande i Boden och det kommer vi att fortsätta med. Men branschen förändras och vi behöver inte längre fysiskt finnas på plats. Vi satsade hårt och rent ekonomiskt gick det bra, men det fungerar inte utan personal. Och vi säljer ju till exempel i Jokkmokk och Pajala, och där har vi inte heller några kontor, säger han.

Många lulebor söker sig till Boden för att köpa hus. Och Lars-Göran Niemi känner att gränsen mellan de två kommunerna suddas ut.

– Det känns som att Luleå och Boden flyter ihop lite. Inte som att de kommer att bli en kommun, men den yngre generationen har inte den där hat-kärleken mellan orterna. Jag spelade hockey för länge sedan, så jag vet ju hur det var. Nu styr ekonomin var man bor. Jag skulle tro att 95 procent av de som flyttar till Sävast är lulebor, till exempel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!