Föreställning om livets baksidor
De är unga och de har erfarenhet av livets svåra sidor, droger kriminalitet, utanförskap. När ungdomar från Hasselakollektivet på Gotland visade sin föreställning i Boden på lördagen blev det både skratt och tårar. -En viktig fråga är: Ska man bry sig eller inte? säger föreståndare Mats Barre.
GÄNGLEDAREN FALLER. Grupptryck är ett centralt begrepp genom hela föreställningen. Här får det onda ge vika för det goda.
Foto: Linda Kask
Publiken denna dag består mestadels av människor i medelåldern och uppåt. Föräldrar, som i många fall själva har erfarenheter av att ha barn som missbrukar eller har missbrukat narkotika. Det verkar sakna betydelse att replikerna är på engelska, att musiken är hög och att den speglar ungdomskulturer. Budskapet är så tydligt att alla förstår det. Negumbo Niingungo Hryzcenko gestaltar en pojke, vars bästa vän inte finns längre.-Jag hade en bästa vän, Thomas. Vi spelade fotboll och jagade tjejer tillsammans. Men när började sjuan bytte vi skola. Där fanns nya människor, äldre och coolare. Thomas fick nya vänner, jag gillade dem inte. De var stora och ibland våldsamma. Men de var hans vänner och han slutade prata med mig. Thomas började röka hasch. Alla visste, vännerna, läraren och närmaste grannen. Hans allra bästa barndomsvän visste också, men vågade inte berätta.-Idag är min bästa vän Thomas död. Har du modet att berätta för någon? avslutar Negumbo monologen. Nära verkligheten
För de unga skådespelarna blir det en speciell upplevelse att göra föreställningen för människor som är föräldrar och inte ungdomar, som vanligtvis brukar utgöra publiken. Det blir en hel del tårar. -Ibland hamnar vi närmare verkligheten än det var tänkt. Idag blev det så, konstaterade Mats Barre när skådespelarna gått av scenen till ljudet av varma applåder. Kommunalråd Bosse Strömbäck (v) som själv arbetat med ungdomar i verksamheten Rosteriet under många år deltog under dagen. Han påpekar att betydelsen av FMN och andra föreningar som arbetar på ett annat sätt än den etablerade hjälpen är stor.-För 20 år sedan var det inte många här som visste vad FMN var, men man stod för sina egna idéer och kämpade för sina barns skull. Det handlar om att ifrågasätta och väcka engagemang. Det spelar ingen roll om det gör folk stressade och irriterade, det är betydligt bättre än att de hamnar i passivitet.
Hassela Gotland är behandlingshem, ungdomshem och så kallat HVB-hem och arbetar med socialt utsatta ungdomar. Bakgrunden och problembilden hos dem som kommer dit är skiftande, men utgångspunkten är att alla har talanger och begåvningar som går att utveckla. Grundtanken är att ungdomar som är placerade genomgår utbildning och behandling. Föreställningen Don?t forget to kiss your mother goodbye är skriven av ungdomar och riktar sig till ungdomar. Den skapades när en grupp unga på Hassela reagerade på en TV-dokumentär om det drogliberala Amsterdam och bestämde sig för att åka dit och säga sin mening. Källa: Hassela Gotlands hemsida, www.hasselagotland.se och Mats Barre, föreståndare, Hassela Gotland.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!