Föreningen Norden har årsmöte den 23 februari då man bland annat ska få mer information om H 2 Green Steel och den gröna omställningen. Föreningen som är opolitisk startade 1919 och Bodens lokalavdelning körde igång 1947. Tanken med föreningen är att man ska stärka och främja det nordiska samarbetet.
– Visionen är ett öppet, demokratiskt, samverkande och hållbart Norden som utvecklas av oss tillsammans. Det är i den andan som vi jobbat de senaste åren, säger ordförande Eivy Blomdahl.
I Bodenstyrelsen sitter även Astrid Sundström Lindström, Holger Hansson Palo, Margit Dyrander, Gunilla Lantz, Ulla Fält och Harry Hannu
I maj förra året deltog styrelsen i Nordkalottkonferensen i Boden.
– Resten av landet hade sett att det händer mycket häruppe. Konferensen handlade om att arbeta och bo i ett hållbart Norrbotten och Norden. Den var inte bara ett avslut utan också en start på något nytt. Som en fortsättning valde föreningarna i Boden och Luleå att gå ett steg längre med sina workshops, säger Blomdahl.
I Boden var temat människor, natur och samhällsomvandling utifrån H 2 GS stålverksbygge. Det handlar mycket om att få dem som arbetar på H 2 GS att bosätta sig i kommunen så skatteintäkterna blir kvar i kommunen. I Boden ska man ta "ett jätteskutt" på två till fyra år eller 20 års "normal" utveckling ska klaras av. Det skrevs också ned långa listor vad föreningen Norden och andra ideélla organisationer kan bidra med. Ett återkommande grepp också i de redovisningar som gjordes handlade om det "goda värdskapet". Människor måste även känna sig inkluderade för att vilja flytta till Norrbotten.
– Det handlar ju om att främja så att människor ska trivas här. Det är det som det går ut på. Att vi ska bli välkomnande och uppnå det goda värdskapet, säger Astrid Sundström Lindström, vice ordförande i föreningen.
Det pratades också om att skapa en "fadderbank" som skulle vara en inkörsport för kontakter med de nya som kommer till Boden. Bland annat faddrar för bärplockning, måleri, jakt och fiske. Alltför att underlätta för nya i kommunen för att de själva ska slippa och leta. Ett konkret förslag var också att få tillstånd till en föreningsmässa av något slag, dit alla inklusive allmänheten bjuds in för att öppna upp mer dialoger och samarbeten.
– Det handlar om att skapa mötesplatser, inventera det som redan finns och dra nytta av dem.Vi gör ju ganska mycket redan i civilsamhället men vi gör det var för sig utan något gemensamt. Är vi många tillsammans så vet vi att vi får ett bättre resultat. Det är väl det som vi försöker jobba med och bli bättre på, säger Eivy Blomdahl.
Margit Dyrander lyfter även fram framgångsrika Nordjobb.
– Gemensamma samhällsutmaningar löses bäst med gemensamma krafter. I den riktningen går vi just nu. Arbetsgivare som behöver säsongsanställa folk hör av sig till Nordjobb.
– Lyckas vi få Nordjobbare till Boden får ju kommunen chansen att visa upp sig både som arbetsgivare och som ett samhälle som bryr sig om sina invånare. Genom civilsamhällets engagemang får de möjlighet att ta del av mötesplatser med olika aktiviteter, kultur, språk och litteratur förutom alla möjligheter till friluftsliv, säger Margit Dyrander, ledamot i distriktsstyrelsen Norrbotten.