Föreläsning om vikten av att äta rätt

Rätt kost bromsar för tidigt åldrande.
I lördags föreläste närings- och örtterapeuten Elsa Nordström, Boden, om kost och näring.
Föreläsningen som lockade drygt 100 personer var fullsatt.

BODEN2006-02-13 06:30
I lördags var det åter dags för Röda Korsets (Bodenkretsen) populära frukost- och temamöte för kvinnor. Föreläsare den här gången var närings- och örtterapeuten Elsa Nordström. Hon talade om kost och näring och om att bromsa för tidigt åldrande.<br>Elsa Nordström är reumatiker sedan lång tid tillbaka, men hon är även elöverkänslig och drabbad av amalgamförgiftning.<br>&nbsp;? Ända sedan jag blev reumatiker har jag hållit på med kost. Tack var det samt näringstillskott och örter behöver jag inte ta några mediciner i dag, säger hon.<br>För den som vill bromsa för tidigt åldrande gäller det också att äta rätt. Enligt Elsa Nordström handlar det om att bland annat äta rätt fetter så att det inte blir inlagringar i kärlen.<br>&nbsp;? Vi äter fel fetter som är belastande för kärlen. Det är inte lätt att få i sig bra fetter men om man får det så dämpas åldersprocessen, säger hon.<br>Undvik rökning och stress<br>Andra faktorer som bör undvikas för att bromsa åldrandet är rökning och stress. Bra är att öka motionen.<br>Genom sin föreläsning hoppas Elsa Nordström på att göra folk medvetna om att det finns valmöjligheter. Att de kvinnor som kommer och lyssnar för ut kunskapen i sina familjer genom att köpa hem bra råvaror.<br>&nbsp;? Ett fett som man tittar mer och mer på i dag är kokosolja. Det är ett mättat fett som förbränns snabbt i kroppen. Det tål även höga temperaturer vid stekning till exempel, säger Elsa Nordström.<br>Hon talar också om Omega3 och Omega6, hur viktigt det är att äta dessa i rätt förhållande till varandra. Äter man för mycket av Omega6 skapas inflammationer medan Omega3 motverkar och dämpar dem.<br>Nyttiga fetter<br>&nbsp;? Båda två är livsnödvändiga och måste tillföras med kosten. Omega3 är bra för hjärnan, ögonen och blodkärlen, säger hon.<br>Elsa Nordström säger också att när vi äter kolhydrater så som pasta, ris, bröd, grönsaker och frukt så är det viktigt att välja fullkornsprodukter, rotsaker och grönsaker som ger en långsam blodsockerförhöjning och kräver mindre mängd insulin.<br>Pirrig vecka<br>Transfettsyror är dock något som ska undvikas, dessa bildas när vegetabiliska oljor härdas. Transfettsyror ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar vilket sedan länge påvisats genom forskning.<br>Lördagens föreläsning är den andra i ordningen för Elsa Nordström. Hon säger att veckan som gått varit lite pirrig men att det hela gick bra. Det var när hon tillfrisknade från amalgamförgiftningen som hon bestämde sig för att utbilda sig till närings- och örtterapeut. I mars startar hon ett eget företag och hon ska då syssla med närings- och hälsorådgivning.<br><br>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om