Det är på måndag som ett extrainsatt kommunfullmäktige ska klubba igenom ett avtalsförslag med H2 Green Steel som innebär att bolaget får köpa industritomten där stålverket byggs för 134 miljoner kronor.
Men avtalet är villkorat och innehåller en rad åtaganden innan affären går igenom. Bland annat förbinder sig Bodens kommun att se till att det vid tillträdet har byggts ett industrispår på ett par kilometer mellan stambanan och H2 Green Steels industritomt. Detta ska ske senast inom fyra år.
Järnvägen beräknas kosta 1,6 miljarder kronor och intentionen är att kommunen när den är klar ska äga nio procent och en privat aktör 91 procent.
När avtalet kom upp som en av punkterna på kommunstyrelsen i måndags reserverade sig Tobias Sundberg från Moderaterna.
– Vi känner oss oroade. Vi har ju ingen aktör som kan gå in och äga dessa 91 procent och vi har heller ingen järnväg i dagsläget.
Den yttersta risken som han ser det är att en stor del av kostnaden på 1,6 miljarder kronor kommer att läggas på Bodens kommuns invånare att betala.
– Det skulle motsvara 57 000 kronor per bodensare. Detta samtidigt som vi har ett sparbeting på samtliga nämnder på fyra procent.
Om kommunen misslyckas med järnvägen har H2 Green Steel enligt avtalet rätt att slippa att betala hela köpeskillingen på 134 miljoner kronor och dessutom måste kommunen betala bolaget för allt nedlagt arbete på marken med upp till 25 kronor per kvadratmeter, vilket motsvarar närmare 70 miljoner kronor.
– Det rimliga hade varit att kommun först hade sett till att vi hade en aktör som vill bygga järnväg. Därför tycker jag att vi ska lyfta ur den punkten ur markförsäljningsavtalet, säger Tobias Sundberg.
Även Vänsterns Conny Sundqvist och Bodenalternativets Anders Pettersson reserverade sig på kommunstyrelsen.
– Vi kommer att diskutera det i gruppen på torsdag så jag har inget slutgiltigt ställningstagande än. Men vi är väldigt tveksamma – inte till att kommunen säljer marken till H2 GS, däremot till det stora ekonomiska åtagandet för bygget av järnväg och tekniskt vatten, säger Anders Pettersson.
Astrid Sundström Lindström från Centerpartiet ställer sig däremot bakom förslaget till avtal.
– Det är en oerhörd risk, men det är också en stor risk att inte gå vidare. Vi ser det som en oerhört stor möjlighet för Bodens kommun och dessutom behövs den gröna omställningen. Om vi ska kunna fortsätta leva det liv vi lever idag så måste vi ändra vårt sätt att förbruka material, säger hon.
Kommunalrådet Claes Nordmark (S) håller inte heller med om att man borde vänta.
– Det finns inte tid att arbeta steg för steg i den här processen utan allt måste ske parallellt med tanke på den väldigt pressade tidplanen.
Ser du det som riskfritt att kommunen lovar att upphandla en aktör som hinner bygga industrispåret till H2 Green Steel inom fyra år?
– På grund av sträng upphandlingssekretess i ärenden som det här är det inte möjligt för mig att kommentera om det finns intresserade aktörer. Däremot kan jag säga att det vore oerhört märkligt om det inte fanns intressenter att bygga järnväg till det som blir det första nya stålverket i Europa på 50 år och som kommer att producera mer än hälften av allt stål som kommer från Sverige, dessutom stål som är grönt.