Föreningens uppdragsavtal, som man haft med kommunen i många års tid, är uppsagt. På ett felaktigt sätt, hävdar Folkets Hus föreningen som drivit frågan i tio månader.
– Ett kommunalråd har sagt upp det utan delegation från kommunfullmäktige. Det ska sägas upp där avtalet är beslutat och taget, säger ordförande Åke Sundberg.
Avtalet sades upp för att verksamheten ska konkurrensutsättas enligt beslut i kultur-, fritid- och ungdomsnämnden. Men vad det skulle innebära för Folkets Hus-föreningen kan inte kommunen svara på. Därför kopplade föreningen in egen jurist och fick rådet att överklaga kfu-beslutet till förvaltningsrätten.
I mars i år meddelade Kfu att utbetalningen av uppdragsersättningen för föreningens arbete skulle upphöra. Styrelsen anser fortfarande att deras uppdrag är att värna om Bodens kulturliv och har därför fortsatt att arbeta enligt uppdragsavtalets villkor, samt betala hyra och el, men utan ersättning från kommunen.
I september, efter tio månaders väntan i förvaltningsrätten, kom avslaget. I grunden innebär domen att föreningen istället måste pröva ärendet civilrättsligt i tingsrätten. Vilket kan ta några månader till och kassan sinar.
På grund av det tuffa läget och en nära förestående konkurs bjöd styrelsen in kulturföreningar i måndags kväll till ett informationsmöte. 12 föreningar och 20-tal personer, även anställda på Folkets hus fanns med.
– Om vi tvingas begära Folkets Hus i konkurs måste all personal sägas upp, samt alla redan ingångna avtal som är tecknade och sträcker sig långt in på nästa år, säger Sundberg.
Det omfattar bland annat kommande teater-, dans-, musik-, och bioföreställningar, då dessa inte kan genomföras utan utbildad scenmästare på plats, eller utan personal som tar hand om ensemble, utrustning och besökare.
Efter presentationen av läget släpptes ordet fritt. Den kritik som framfördes av många där handlade mest om att ingen förstod hur situationen ens hade behövt uppstå. Anna-Karin Nylund, Kommunal, tyckte att den uppkomna situationen är helt obegriplig.
– Uppdragsavtalet skulle upphandlas för att det var olagligt att ha det som det är i dag. Frågor av den här karaktären ska ju faktiskt kommunfullmäktige ta. Det ska inte tas i ett nämndsbeslut.
– Arbetarrörelsen har faktiskt bildat Folkets Hus och jag funderar om man helt har tappat sin historia. Då blir jag ännu mer bekymrad. Jag tycker inte alls det här mötet ska behöva vara i dag för vi ska ju utveckla det här huset till det Kulturhus vi faktiskt vill ha. Vi har pratat om det i så många år och vi vet att det här huset är väldigt välbesökt. Det är rent en katastrofbeslut som man fattat i kfu, säger Nylund.
Enligt Åke Sundberg, rörande det "olagliga" uppdragsavtalet har man från Folkets hus sida sagt att det bara är att säga upp avtalet i laga ordning.
– Så lämnar vi också in ett anbud från Folkets Hus. Då får vi svaret att man kan inte upphandla så länge vi är kvar i lokalerna. Det kan jag inte förstå, säger Sundberg.
Mötet avslutades med att föreningarna själva kommer att skriva ihop ett yttrande hur man ser på kommunens agerande i frågan.
– Vi är tacksamma för allt stöd vi kan få i frågan, säger ordförande Åke Sundberg.