Antalet flyktingar pekar kraftigt nedåt

Prognosen för flyktingströmmen från krigsdrabbade Ukraina har sänkts till 80 000 på ett år. "Sverige är i dag inte det första land som flyktingarna vill till", säger Per-Erik Bjurholt, sektionschef på Migrationsverkets region nord.

Per-Erik Bjurholt utanför Migrationsverket fastighet i Boden. " Vi har tagit emot 13 147 ukrainare till Sverige och runt 900 av dessa finns i Norrbotten", säger han.

Per-Erik Bjurholt utanför Migrationsverket fastighet i Boden. " Vi har tagit emot 13 147 ukrainare till Sverige och runt 900 av dessa finns i Norrbotten", säger han.

Foto: Lena Leffler

Boden2022-05-15 05:00

När flyktingar började komma från Ukraina i slutet på februari var Migrationsverkets prognos att upp till 212 000 flyktingar skulle kunna anlända till Sverige på ett halvår. Men idag räknar myndigheten istället med 80 000 ukrainska flyktingar på ett år. Skälet till minskningen är att det funnits signaler om att flyktingar vill hålla sig nära sitt hemland eller att de stannar längre ned i Europa för att följa krigsutvecklingen.

Region Nord är ett stort upptagningsområde med elva län från Boden ner till Flen, söder om Stockholm.

– Idag finns mer attraktiva länder än att åka till Sverige. Många väljer Polen där exempelvis flera miljoner flyktingar flytt. I Region Nord finns 13 147 ukrainska flyktingar i landet i vårt system, men många kanske inte syns än eftersom man har rätt att vistas tre månader i Sverige utan visum.

– Tittar jag på våra ukrainare så är det 711 stycken som har tak över huvudet i vår regi på våra boenden i Norrbotten. Sedan är det 150 personer som bor i eget boende så runt 900 personer finns i hela länet. Vi måste också stärka upp med personal så totalt handlar det väl om 20-30 nyanställningar på främst mottagning och asylprövning, säger Per-Erik Bjurholt.

Fram till den 30 juni är flyktingarna Migrationsverkets ansvar. Men från och med 1 juli är det kommunerna som tar över, enligt en ny lag som träder i kraft samma dag.

 – Vi försöker göra en vettig fördelning av alla flyktingar som finns hos oss, ungefär 35 000-40 000 i Sverige. Beroende på kommunens storlek så blir det ett antal platser per kommun. Det finns en matematisk uträkning på hur många ukrainare 290 kommuner i Sverige ska ha. Det bygger ju egentligen på samma tal som det finns för andra flyktingar, säger Per-Erik Bjurholt.

Tanken är att Migrationsverket och länsstyrelsen i Stockholm, som samordnar alla länsstyrelser i landet, ska hantera kommunerna och sedan ska det slutas ekonomiska överenskommelser med en ersättningsnivå per plats. Kommunerna får sedan ersättning för antalet flyktingar de har i sina boenden, berättar Per-Erik Bjurholt.

– Man fördelar inte om flyktingarna utan målsättningen är att de ska få stanna där de rotat sig, inte minst för barnen som går i skola.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!