Sävastgården ingår i Statens institutionsstyrelse, Sis. En myndighet som bland annat bedriver individuellt anpassad tvångsvård och behandling av ungdomar med allvarliga psykosociala problem.
I Sävast är ungdomarna i åldern 12-16 år, men numera är det bara avdelningar för pojkar. Före nyår var det en blandad avdelning och en med bara flickor.
- Vi får ständigt anpassa oss, när det här beslutet togs fanns det ingen efterfrågan av flickplatser. Men däremot ropade Bodens kommun och socialstyrelsen efter fler pojkplatser, säger Robert Stenbom.
Det här innebär att flickor från Norrbotten tvingas till i bästa fall Sollefteå. Något som innebär problem vad gäller kontakt med föräldrar och socialtjänsten i hemkommunen. Då i ett läge när flickan är i en situation när hon behöver allt stöd som är möjligt.
Kristallkula
Enligt Robert Stenbom är det olyckligt, men han hänvisar till att Sis hela tiden har en grumlig kristallkula att titta i.
- Idealet var om vi kunde erbjuda platser i närområdet, avståndet är ett dilemma. Jag kan tycka att det vore behjärtansvärt om vi skulle ha större i Sävast, men går bara om vi kan se att det kommer en efterfrågan.
Enligt honom svänger det ordentligt vad gäller efterfrågan. Av den anledningen kan det här beslutet om inga flickplatser i Sävast rivas upp till nästa år.
- Det här var ett sätt att parera och det är inte ristat i sten, vi gör en omprövning varje år.
Stå tillbaka
Han vill också påpeka att det kan vara bra för flickor att vara på en egen avdelning och helst på en egen institution. Inte på en blandad avdelning.
- Då får flickorna ofta stå tillbaka.
Att det nu bara är pojkar i Sävast tror han inte innebär att det automatiskt är ett hårdare klimat. Det handlar mer om vilka individer som är där för tillfället.
- Inte hårdare, men det är annorlunda.