Flera allvarliga brister i rapport

Den 25 mars 2003 störtade en militär ambulanshelikopter i Bottensjön i Västergötland.
Två år senare blev haverikommissionens rapport klar. En rapport som blottade flera allvarliga brister.

BODEN2007-08-27 06:00
Det var i samband med arméns slutövning "våreld" som olyckan inträffade. I övningen deltog en militär ambulanshelikopter från helikopterskvadronen i Boden.
Besättningen, totalt fyra man, övade att rädda nödställda ur isvakar. I slutfasen av en inflygning mot en sjö förlorade förarna kontrollen över helikoptern som störtade mot isen. Isen brast och helikoptern välte och sjönk med nosen före mot sjöbotten. Tre av helikopterns besättningsmän lyckades ta sig upp till ytan.
En fjärde besättningsman, sjukvårdaren Håkan Wallo, drunknade eftersom han satt fastspänd i en säkerhetssele.
Denna sele var inte luftvärdighetsgodkänd.

"Inga tekniska fel"
"Vid undersökning av helikoptern har inga tekniska fel eller brister, som orsakat haveriet, kunnat konstateras", skrev haverikommissionen i sin rapport som offentliggjordes i början av mars 2005.
Vidare står följande att läsa:
"Bidragande orsak till olyckan var de båda förarnas samtidiga manövrerande av helikoptern som innebar små eller ringa möjligheter att i tid upptäcka närmandet till helikopterns gräns för säker flygning."

Ingen säkerhetsanalys
Enligt haverikommissionen gjordes ingen säkerhetsanalys när helikopterskvadronen tog fram en intern övningsplan för livräddning över öppet vatten.
Andrepiloten hade endast genomfört övningen en gång före olycksdagen.
När de befann sig ovanför vaken gav befälhavaren order till andrepiloten att ta över höjdhållningen och med hjälp av stigspaken gå ner till lägre höjd.
"Överlämnandet av ansvaret för höjdhållningen till andreföraren har, vid nionde inflygningen, skett vid ett icke stabiliserat flygläge med stor sjunkhastighet och högt nosläge. Det höga nosläget har försvårat eller omöjliggjort för andreföraren att med yttre referenser kontrollera helikopterns sjunkhastighet."
På cirka 20 meters höjd upptäckte besättningen plötsligt och utan förvarning att helikoptern sjönk mycket fort. Föraren försökte minska sjunkhastigheten utan att lyckas. Två sekunder senare slog helikoptern ner i Bottensjöns is som brast.
Läs även
<A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?ArticleID=1613505&amp;CategoryID=2764&amp;ArticleOutputTemplateID=125&amp;ArticleStateID=2&amp;ParentID=">JO-anmälan fyra år efter olyckan</A>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om