Fler skolor i Boden riskerar nedläggning

Nya chocksiffror presenterades för barn- och utbildningsnämnden i går.
De kommande tre åren måste nämnden krympa sin budgetram med 30 miljoner kronor.
Alliansen utesluter inte fler skolnedläggningar.

BODEN2007-06-22 06:00
I december förra året beslutade den styrande alliansen i barn- och utbildningsnämnden, BUN, att lägga ner skolorna i Svartlå, Skogså, Vittjärv samt Centralskolan. Skolan i Svartbjörnsbyn skulle utredas vidare, men inriktningen är en nedläggning 2009.
Nu varnar alliansen för fler skolnedläggningar. Anledningen är den ekonomiska situationen de kommande tre åren. Totalt handlar det om en justering av den ekonomiska ramen med 30 miljoner kronor.
Socialdemokraterna efterlyser nu snabba besked av alliansen.

Kräver utredning
- För att inte skapa oro i organisationen så måste alliansen fortast möjligt göra en ordentlig utredning och analys av vilka konsekvenser den här ramjusteringen får. Kommunalrådet Olle Lindström sade ju i kommunfullmäktige att de skolnedläggningar som genomförts inte räcker. Jag tycker inte man ska diskutera skolnedläggningar det är ingen lösning som ger framtidstro, säger Anna-Karin Nylund (s).
Hon undrar också om alliansen redan har en plan i bakfickan när det gäller fortsatta skolnedläggningar.

Ny modell för resursmodell
BUN får numera sin budgetram utifrån en modell som bland annat bygger på antalet födda barn.
Denna nya modell för resursfördelning stämmer dock inte överens med de ökade kostnader som nämnden får. Därför blir det ett minus på 22,4 miljoner kronor. Till det ska läggas sparkrav och att nämnden inte får full täckning för sina lokalhyror. Totalt ett minus på 26 miljoner kronor och då är inte löneökningar medräknade.

Effektiviseringar väntar
- Totalt handlar det om 30 miljoner kronor som vi måste effektivisera. Sedan kommer friskolorna att påverka ekonomin. Blir det fler friskolor kommer dessa att ta elever från våra kommunala skolor vilket innebär fler tomma lokaler och högre kostnader, säger Lena Ekh, administrativ chef.

Vikande elevunderlag
Frågan är också om BUN lyckas slutföra reformen med 16 barn per förskoleavdelning.
- Det här blir kännbart för oss. Jag hade sett fram emot att satsa på utveckling, det känns inte riktigt som att vi kan göra det nu. Öppnas det fler friskolor är jag övertygad om att vi måste avveckla ytterligare kommunala skolor. Vi har redan nu ett vikande elevunderlag. Får alla som sökt om att öppna friskola klartecken så får vi problem med lokalanpassningen. Skulle Vittjärv och Svartlå få igenom sin ansökan om att starta friskola så har vi en skola för mycket i
det området, säger Rigmor Åström (m), ordförande i BUN.
Skolan i Bredåker blir då nedläggningshotad.
Fler utmaningar väntar nämnden.
- Vi kommer få stora pensionsavgångar 2010 så det gäller att vi behåller den yngre personalen annars kommer vi få personalbrist. Skolan står inför stora svårigheter, säger Rigmor Åström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om