I en medlemstidning 2014 står att läsa att den 28 augusti skrevs den 69 000:e registrerade besökaren in i Råbäcksgården sedan föreningen flyttade dit i april 1994. Sedan dess har det blivit några tusen till besökare.
– I år är det 25 år sedan föreningen bildades. Före flytten fick vi hålla till uppe på stadsbiblioteket med vår släktforskning, säger vice ordförande Leif Björklund.
Råbäcksgården hyr föreningen i dag av Bodens kommun för forskning på person och bynivåer. Ja, ibland blir det på så stora områden som socknar.
– Råbäcksgården har tidigare stått i Råbäcken. Men när man skulle dra fram en väg just där huset stod togs beslutet att det skulle flyttas och sättas upp på hembygdsområdet vid kyrkan, säger Björklund.
Under öppet hus som hölls under onsdagen hade många sökt sig till Råbäcksgården för att äta tårta och fira föreningen. Från att vid starten av Boden Överluleå forskarförening varit åtta personer finns i dag 337 medlemmar. Mikrokorten har även bytts ut mot datorer.
– Vi har åtta datorer hos oss, men man kan även ta med sig en egen dator och koppla upp sig. Vi har även en deltidsanställd på förmiddagarna som hjälper de som vill forska här, säger ordförande Tommy Fahlén.
Föreningen har också igång populära släktforskningscirklar hos ABF.
– Det har blivit populärare med släktforskning tack vare populära program på teve om amerikaner som söker sina rötter i Sverige och kändisar som får veta okända hemligheter om sin släkt, säger Margareta Ekman.
Det var mormonerna som åkte runt i hela världen och fotograferade av massvis med kyrkböcker som underlättat släktforskningen.
– Mormonerna gjorde nog det för eget bruk. De var noga vem som gifte sig med vem, säger ordförande Fahlén.
Att släktforska på den egna släkten kan också få ett brutalt slut. Som när Leif Björklund,vice ordförande, fick veta att en avlägsen släkting till hans hustru blev halshuggen tillsammans med sin frus syster. Något han även skrivit om i medlemstidningen.
– Olof som mannen hette hade varit gift två gånger. När hans hustru dog tog han sig en piga som var hans hustrus syster. Efter ett intimt förhållande med pigan blev hon med barn. Pigan led av samvetskval och uppsökte kyrkoherden som rådde henne att anmäla till länsman som väckte åtal.
– " Lönskaläge" som det hette var belagt med dödsstraff. Olof sökte nåd hos konungen men det beviljades inte. Här väntade man tills barnet var fött på 1700-talet och sedan halshöggs båda föräldrarna för köttslig beblandelse som det hette, säger Björklund.
Den grymma lagen försvann så småningom. NSD träffar även på Tomas Johansson som sitter och forskar i lokalen.
– Jag har varit med i nio år men haft ett litet uppehåll men nu återvänt. Jag forskar just nu på min sons familj eftersom han gift sig och fått barn. Jag har plockat fram uppgifter på min svärdotters släktsida. Det känns intressant att bevara uppgifter bakåt i tiden. Med dessa kyrkböcker kan man komma tillbaka till 1600-talet.
Tomas Johansson tycker också det känns fantastiskt att kunna sitta och forska i en centralt belägen lokal.
– Det känns bra att man kan gå hit när som helst genom att man har en egen tagg som går till ytterlåset, säger Johansson.