Fettisdagsfesten i Valvträsk är lika stort och välbesökt som Jokkmokksmarknad. I skatamarksbygden går folk ur huset för att få sig en tallrik med bruna bönor, fläsk och korv och en semla som grädde på moset. När man kommer in i bygdegården så sitter byaåldermannen Hans Engström och tar betalt av matgästerna som strömmar in med jämna mellanrum.
– Vi brukar ha 120-160 stycken. Kallas lopp sätter lite käppar i hjulet, men de flesta kommer väl när hon åkt klart. Vi har ju öppet ändå till sex ikväll, säger Hans.
Tomas Lundkvist med sambon Berit Olofsson missar aldrig fettisdagen i Valvträsk.
– Som tur är man ledig i dag. Det är gott med bruna bönor, säger Tomas.
– Vi bor i Luleå men har sommarstuga i Gunnarsbyn, säger Berit Olofsson.
De slog sig ned med varsin tallrik hos Barbro och Torbjörn Sundström som bor i Valvträsk. Han är den enda som har potatis på sin tallrik. Torbjörn råkade nämligen ut för ett livslångt trauma.
– Jag blev tvångsmatad i skolan med bruna bönor av läraren. Jag gick i första eller andra klass. Nu kan jag inte äta bruna bönor fast det gått 70 år. Fast fläsk och potatis är gott, säger Torbjörn Sundström.
– Ja, fettisdag är väl en av byns stora fester som vi kört i 27,28 år nu. Det är alla byar som kommer hit och äter bruna bönor och får sig en semla.
Vi har en egen kokerska för bruna bönorna medan alla kvinnor som orkar bakar semmelbullor, säger Barbro Sundström.
Den som lagat den stora satsen med bruna bönor är Ann-Charlott Norberg, som är dotter till byåldermannen Hans och bor i Skogså. Hon håller bruna bönorna varma i kastrullen medan maken Ove fyller på med korv och fläsk ute i serveringen.
– De tog fem timmar att koka 15 kilo bruna bönor med blötläggning dagen före. Maken kallar vi vår fläskgeneral. Han har fått steka 25 kilo fläsk och även korven som finns med, säger Ann-Charlott.
Hon har kokat bruna bönor under fyra års tid.
– Jag började som plockerska och diskerska och sedan har jag jobbat mig uppåt. Det är fantastiskt att vi kan köra fettisdag med hjälp av byaföreningen och alla ideélla krafter, säger Ann-Charlott Norberg.