Fel vätska misstänkt olycksorsak

Fel tändvätska i tältlyktan kan ha orsakat olyckan natten mot lördagen då en värnpliktig fick svåra brännskador.
- Det är en av hypoteserna vi jobbar efter, säger Arne Bergstedt vid Bodenpolisen.

BODEN2006-08-15 06:00
Det var natten mot lördagen som en 19-årig värnpliktig skadades allvarligt i samband med en förläggningsövning vid Slumpberget strax utanför Boden. De värnpliktiga ryckte in för en vecka sedan och håller nu på med den grundläggande soldatutbildningen.
Den värnpliktige, som tillhör pansarbataljonen, satt eldpost i tältet och gjorde någonting med tältlyktan som drivs med fotogen. Branden flammade upp hastigt och 19-åringen ådrog sig svåra brännskador i ansiktet och på bröstet. 19-åringen är hemmahörande i Gävle.
Polisen gjorde en första undersökning av platsen i lördags förmiddag. I går var polisens tekniker på plats.
- Man har skickat material för analys till Statens kriminaltekniska laboratorium. Det handlar om en fotogenlampa och vätskor som skickats för analys. Bland annat ska det undersökas om det handlar om en felbladning av tändvätskor, säger Arne Bergstedt.
Polisen har ännu inte hört de värnpliktiga som befann sig i tältet när det börjat brinna eller den officer som fanns på plats och som fick lindriga brännskador.

Fel tändvätska
En av hypoteserna som polisen jobbar efter är att den värnpliktige använt fel vätska i tältlyktan.
- Om man häller t-sprit i en varm fotogenlampa kan den explodera, säger Arne Bergstedt.
Wilhelm Guldbrand är informationschef vid I 19. Han uppger att försvaret gör en egen utredning.
- Försvarets säkerhetsutredning pågår och vad den kommer ge vid handen vet vi ännu inte. Vad vi vet är att 19-åringen suttit eldpost medan övriga i tältet sov.
Officeren som befann sig i tältet och som fick lindriga skador kunde lämna sjukhuset i lördags.
- Tillståndet för 19-åringen är fortfarande allvarligt, säger Wilhelm Guldbrand.
Han berättar att polisens och försvarets utredningar har två skilda syften.
- Polisens utredning syftar till att se om det finns något juridiskt ansvar medan försvarets utredning inte söker någon skyldig utan är till för att se till så att liknande olyckor inte händer igen.

Mycket högt tempo
Kuriren har varit i kontakt med två nyinryckta värnpliktiga som berättar att tempot varit mycket högt med lite sömn och att flera värnpliktiga svimmat på grund av värmen och vätskebrist.
Wilhelm Guldbrand vill inte yttra sig om några sådana omständigheter kan ha bidragit till olyckan.
- Däremot är det en stor omställning att rycka in. De värnpliktiga ska vara på rätt plats i rätt tid och jag tror alla som rycker in i försvaret känner en press som dock minskar med tiden. Men visst är det en stor omställning att komma från det civila livet in i försvarsmakten, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om