Fast 16 timmar på toalett – innan hemtjänsten larmade

Åldringen satt 16 timmar på en toalett innan hemtjänsten började leta. Trots att personen inte var hemma vid två tillfällen vidtogs inga åtgärder. "Det är fruktansvärt det som hänt och en väldigt allvarlig händelse som ska utredas", säger Marie-Helené Ståhl, hemtjänstchef.

Här på en av Björkens toaletter satt en brukare innan hen hittades efter 16 timmar. Trots tillsyn vid två tillfällen missade hemtjänsten.

Här på en av Björkens toaletter satt en brukare innan hen hittades efter 16 timmar. Trots tillsyn vid två tillfällen missade hemtjänsten.

Foto: Lena Leffler

Boden2022-09-02 17:18

Den äldre brukaren bor på Björken i en vanliga hyreslägenhet. Hen, som har hemtjänstinsatser samt nattkamera, återfanns enligt anmälan i augusti på en toalett i Björkens matsal där hen hade varit från klockan 15.30 till klockan 08.00 nästkommande dag.

Det har noterades vid två tillfällen att personen inte var hemma utan att åtgärder vidtogs. Enligt anmälan har inte anhöriga informerats om varför personen inte var hemma vid besöket av hemtjänsten vid middagen. 
Personal som sedan övervakar personen med en nattkamera, som oftast erbjuds personer som behöver tillsyn nattetid, såg att brukaren inte var hemma. Försvinnandet ska ha rapporterats till nattpatrullen som under natten glömde bort att göra ett besök hos brukaren.

16 timmar efter att personen lämnat hemmet började hemtjänsten ana oråd. När hemtjänsten kom till brukaren på morgonen var hen inte hemma varpå en sökinsats påbörjades. Hen återfanns på toaletten i Björkens matsal och kunde inte stå på benen, var blek, mådde lite illa och tomkräktes. Ambulans tillkallades och brukaren fördes till sjukhus. Den kompletta utredningen ska skickas senare till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). 

 Varför gick det snett om det finns rutiner?

– Jag kan inte kommentera enskilda fall eller hur brukaren mår i dag. När det uppstår den här typen av situationer så ska vi göra en avvikelserapport. Där ska vi också bedöma hur allvarlig vi anser att den aktuella händelsen är och om den påverkar den här brukaren och sedan gör vi en lex Sarah-anmälan. För oss är det viktigt att ta reda på varför det här har hänt när vi utreder och se till så att det inte händer igen, säger Marie-Helené Ståhl, verksamhetschef för hemtjänsten.

Den här brukaren har en kamera för att ha en trygg tillsyn nattetid?

– Vi har brukare som har biståndsbeslut för kameraövervakning och då har vi rutiner för att kunna följa det. Varför man missade här får vi titta på i den genomlysning vi kommer att göra, säger Marie-Helené Ståhl.

 Det hade kunnat slutat värre?

– Såklart är det en allvarlig händelse och det som hänt är fruktansvärt. Nu måste vi sätta oss ned och göra en analys för att det inte ska hända igen, säger Marie- Helené Ståhl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!