Fartfyllda hundar visades upp

De är snabba men lugna.
De utstrålar både skönhet och styrka.
De älskar inte allt och alla. De kräver artighet.
Det handlar om vinthundar. I helgen var det stor utställning i Boden.

BODEN2006-10-16 06:00
Afghanerna Goofy och Scarlett var där och salukin Khalis L`irq Al Lulu, eller Samira som hon kallas. Totalt var drygt 100 vinthundar fördelade på tio raser anmälda till utställningen som arrangerades av Svenska vinthundklubbens Norrbottensavdelning.
Carola Magnusson, ordförande i avdelningen, berättar att en vinthund i grunden är en jakthund som jagar med synen och inte med luktsinnet som många andra jakthundar. I Sverige får man dock inte jaga med vinthundar, som springer ikapp bytet. Däremot så tränas det och tävlas i så kallad lure coursing (jakt­simulering). En trasa dras mellan trissor på marken i en snirklig bana som är mellan 500 meter till en kilometer lång. För hunden gäller det att försöka jaga ifatt "bytet".
Syftet med prov i lure coursing är bland annat att få ett mått på hundens naturliga bruksegenskaper. Det är kraven på jakt som genom årtusenden skapat vinthundens karaktär och utseende.
- Många hundar som är framgångsrika i lure coursing är även framgångsrik på utställningar. En vinthund kräver mycket motion och aktivitet, säger Carola Magnusson.
Norrbottensavdelningen brukar arrangera tre officiella utställningar per år och en nationell tävling i lure coursing per år. Vinthundar används även i kapplöpning.

Certifikat
För att bli utställningschampion krävs tre certifikat och minst ett av dessa certifikat måste hunden ha tagit efter två års ålder.
- Vinthundar är oerhört vackra och utstrålar både skönhet och styrka. Det är så vackert se en vinthund röra sig, säger Carola Magnusson
Sari Hasa från Luleå äger en framgångsrik saluki vid namn Samira som tävlar i både kapplöpning och lure coursing samt visar upp sig på utställningar.
Samira har skördat stora framgångar på utställningar och är en de tio bästa utställningshundarna i landet. Hon är också bästa tik i lure coursing.
- Jag ville ha en frisk hundras. Därför valde jag Saluki. Jag gillar temperamentet och kynnet. Samira är ärlig och harmonisk, säger Saria Hasa.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om