Hampus Lejon är född och uppvuxen i Simrishamn i skånska Österlen. Under mellanstadiet kom han i kontakt med Fältbiologerna och det var så hans naturintresse väcktes.
– Fast fåglar tyckte jag först var lite nördigt. Då var det mer spännande med trollsländor, grodor och paddor.
Men efter ett tag så gav sig Hampus själv ut och kikade efter fåglar.
– Det var roligt att kunna bestämma vad jag såg och se om det stämde.
I samma veva började han också teckna av fåglarna.
– Det kändes mycket roligare att rita av fåglarna på plats än att memorera text. Jag målade mycket änder och måsar, för de var ganska stilla.
Efter gymnasietiden sökte Hampus Lejon och blev antagen till en konstutbildning på Ölands folkhögskola, där han studerade mellan åren 2003-2005.
– Vi fick pröva på lite av varje men jag var kanske inte så formbar som de andra. Jag var helt inriktad på vad jag ville göra, nämligen att vidareutbilda mig inom mitt område som är natur och fåglar.
Efter avslutade konststudier har han jobbat halvtid med sitt konstnärskap och som hantverkare. Under några år bodde Hampus Lejon i den lilla fiskeorten Gamvik i Nordnorge med
cirka 100 invånare.
– Byn ligger precis i utkanten av Slettnes naturreservat, en dramatisk plats där
kala fjäll går över till ett rikt tundralandskap och slutligen möter det mäktiga Barents hav. Denna unika plats lockar till sig enorma mängder fåglar.
Flera miljoner flyttfåglar passerar och många tusen stannar även för att häcka under den korta sommaren.
– Trängseln mellan måsar, tärnor, vadare och labbar märks tydligt när man rör sig inom naturreservatet. Vädret skiftar snabbt och med kort varsel, säger han.
Hampus är en väldigt aktiv fågelskådare och hittar därför alltid en massa motiv. Han gillar att måla av måsar och tärnor för att de är naturligt snygga fåglar och vistas ofta i fina miljöer med fint ljus.
– Jag har med en silvertärna från Malören. Mycket i den målningen handlar om stämningen som jag vill förmedla, som glittret i vattnet och inte bara illustrera en fågelart. Jag har alltid kameran med mig när jag är ute. Just för att se själva fågelformen men jag plockar även in bakgrunder från helt andra bilder. Det ser jag som en del i den konstnärliga friheten.
I dag hämtar skåningen naturmotiven från Kalixtrakten där han bor med sin sambo Maria och nio hundar.
– Det blir bilder både från skogen, slätten och skärgården. Med jämna mellanrum åker jag också tillbaka till Norge för att få insupa den unika vildmarken och havet.
Det är däremot första gången som Hampus Lejon ställer ut i Boden. På tavlorna syns bland annat rödhake, silvertärna, skrattmås, fjällripor och fjällvråk, liksom praktedjer, fjälluggla och många, många fler avbildade fåglar.
– När jag sitter och målar så ser jag mest framåt när jag får sitta och peta i detaljer. Men som akvarellmålare så måste man nästan lägga band på sig själv. Många akvarellmålare har en tendens att överarbeta motivet för att man tror att det ska bli så mycket bättre. Ofta är det ju så att ju mindre man behöver lägga till i en målning ju bättre blir den.
Det 23 tavlor som Hampus Lejon har med kommer från de senaste två årens produktion.
– Jag tröttnar ganska fort på mina målningar och brukar ha med dem på två,tre utställningar. Sedan gömmer jag undan dem i någon låda. Man utvecklas ju hela tiden och ändrar stil och det tycker jag ska synas i det man gör.
Utställningen på Enter i Bodens konsthall kommer pågå i tre veckor. Vernissagen under lördagen lockade många fågelskådare och konstvänner. Biologen och ornitologen Lena Bondestad, länsstyrelsen, köpte raskt en fågeltavla för 4000 kronor.
– Rödvingetrasten är en oerhört vacker fågel som man inte tänker så mycket på när man är ute. Jag går ofta på utställning och jag tycker konstnären är jätteduktig. Jag har fler tavlor av honom hemma. En tavla i dag är vad ekonomin tillåter, men fjällriporna var också helt fantastiska.