Eva-Maria Munck kommer från Stockholm och är Fairtrade instruktör. Hon har besökt Gunnarsbyn där hon haft kurs för blivande ambassadörer i Fairtrade.
- Vi har bland annat gått igenom hur man som konsument har möjlighet att påverka och hur allt vi köper påverkar andra människor i slutänden. Något vi också pratat om är hur man bemöter kritik för ibland kan det vara svårt.
Fairtrade-kyrka
I Gunnarsbyn var man en av de första fem att bli diplomerad Fairtrade-kyrka i Sverige och där driver man Världsbutiken med bara rättvisemärkta varor. Kursen har lockat deltagare från flera olika församlingar samt bland andra Sunderbyns Folkhögskola och Luleå kommun.
De som är från den egna församlingen är alla engagerade i butiken och verksamheten i församlingsgården. Margareta Hansson, Gunnel Hansson och Anna-Britta Boström går kursen för att lära sig mer.
- Det är bra att kunna svara när någon frågar om det vi säljer och vi har lärt oss en hel del nytt, säger Margareta Hansson, Sundsnäs.
Diplomerade ambassadörer
Förra helgen åkte alla varor ner i kartonger för att fraktas till Skellefteå. Det mesta har kommit upp i hyllorna igen men en del återstår att packas upp. Där samlades internationellt engagerade medarbetare och frivilliga i Svenska kyrkans 57 församlingar i Luleå stift
- Det var den internationella konferensen och där fick vi träffa så mycket människor. Det ger så mycket att träffa andra och vi lärde oss så mycket, säger Margareta Hansson.
Anna-Britta Boström, Sörbyn, sitter i sin svarta t-shirt där det står RÄTTVISA på framsidan och Gunnarsbyns församling på baksidan.
- Vi bar sådana här tröjor allihop och det verkade som om många hade hört talas om oss, berättar hon.
Efter två dagars utbildning kan de kalla sig diplomerade ambassadörer i Fairtrade och fortsätta sitt arbete för varor som producerats under rättvisa förhållanden för alla inblandade.