Ove Stefansson har i decennier vurmat och verkat för lappuggla, berguv, slaguggla, pilgrimsfalk med fler andra rovfåglar utifrån olika skyddssynvinklar. Han är starkt kritisk till just bolaget Beab som han i omgångar genom åren uppvaktat och försett med kartor på områden på känsliga lokaler där det behövs fågelsäkra transformatorer vilka är cirka 500 till antalet inom Bodens kommun.
Stort mörkertal
- Det kostar inte så mycket och jag har förstått att personalen som rycker ut och tar ned de eldödade rovfåglarna gärna skulle fågelsäkra anläggningarna, säger Stefanssson som dock förstått att ledningen inte vill satsa på detta. Han tycker det känns mycket olustigt med de pampiga fåglarna som, när de kommer i kontakt med de oskyddade ledningarna, kortsluter dessa och fågeln bränns ihjäl.
Mörkertal
–Det här händer då och då och mörkertalet är säkert stort, säger han. Men mest bekymrad är han över att Beab inte satsar på att göra säkringen annat än när man ska göra beslutade åtgärder, då måste man säkra anläggningarna med Uven Huven, en huv som fästs så att ledningarna inte innebär risk för fåglar eller andra djur exempelvis ekorrar. Man går inte ut specifikt för att utföra, som han menar, den enkla skyddsåtgärden
- Andra energibolag, Vattenfall Luleå och Pite Energi, har sedan länge tagit till sig detta och säkrat transformatorstolpar i mycket hög grad, men inte här i Boden, säger Ove Stefansson besviket. Han tycker att Beab borde göra det utifrån ett egenintresse, miljöansvar och kunders intressen.
- Man ska kanske tänka på vem man tar sin energi ifrån funderar han lite beskt. I dag är många väldigt miljömedvetna och ett energibolag som inte
bryr sig om djur och natur kanske får kunder att välja annan elleverantör , menar Ove Stefansson som hoppas att Beab tänker om.
Men på Beab är man inte intresserad av att göra några särskilda åtgärder annat än när man har beslutade åtgärder. Nätchefen Ralf Hannu säger:
- Nej det är inte något vi jobbar med nu, vi har för närvarande häcken full med att byta ut elmätare hos folk.
"Aldrig nöjd"
Hannu har tagit del av Ove Stefanssons intresse för att skyddsåtgärder ska vidtas och hans syn på ornitologen är " en som aldrig blir nöjd".
- Jag tycker det här är överdrivet, elledningarna har ju funnits i hundra år. Om vi ska fågelsäkra måste vi bryta strömmen kanske i upp till 25 stationer och det tar några timmar, säger nätchefen som inte tycker att det finns någon anledning att göra detta bara för att en och annan rovfågel dödas.
Att Beab riskerar att bland sina kunder och blivande kunder komma i en dålig miljödager tror han inte finns någon risk för.
- Nej, det tror jag inte.
Ralf Hannu säger dock att man ska ta upp frågan på sina återkommande möten. Och att om exempelvis en intressesammanslutning som Norrbottens ornitologiska förening NOF lägger fram propåer så ska man ta ställning till det.