Av redovisningen för sista kvartalet 2016 framgår att totalt 31 beslut om insatser enligt antingen socialtjänstlagen eller lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, inte har verkställts. Totalt av de besluten är sju från 2015.
17 ärenden berör personer som fått beslut om kontaktperson eller beviljat bostad för vuxna. I nio fall har kommunen inte lyckats ordna med bostad. Två av dem fick beslut redan 2015.
– Den listan är lång, konstaterar Nina Janson.
Hon säger att de i februari öppnade Fagernäs servicebostad och att det pågår inflyttning. Totalt kommer åtta personer få bostad där.
– Vi har haft brist på bostäder, men nu räknar vi med att lösa den delen.
När det gäller kontaktperson, säger Nina Janson, att det är svårt att överhuvudtaget få tag på kontaktpersoner. Steg två är att hitta någon som matchar personen, som beviljats insatsen, utifrån intresse, kön och ålder.
– En kontaktperson ska vara en vän, skapa relationer och vidga personens sociala nätverk.
Bodens kommun har också valt att göra en generösare bedömning än lagen föreskriver för att personer på gruppbostad ska få kontaktperson.
Nina Janson förklarar att orsaken till att de inte verkställt besluten om kontaktperson i huvudsak beror på att man inte hittat någon som matchar.
– Vi önskar att fler skulle vilja bli kontaktperson. Man kan anmäla sitt intresse på vår hemsida eller ringa via kommunens växel.
Den som blir kontaktperson får arvode och ersättning för eventuella omkostnader.
Även inom äldreomsorgen finns det sju beslut om särskilt boende som inte är verkställda. Även i det fallet är två av besluten från 2015. Gunmarie Bjurlholt är verksamhetschef på biståndsenheten och säger:
– Vi verkställer samtliga beslut inom tre månader, någon period har det kunnat ta 3,5 månader.
Hon förklarar att besluten ändå är redovisade, som icke verkställda, beror på att personerna har tackat nej till den bostad de erbjudits. Man tackar nej av olika anledningarna. Det kan vara att man vill till ett annat boende eller att man vill ha en annan lägenhet. Till exempel har makar rätt att bo tillsammans även om bara den ena partnern har beviljats boende.
– Det gäller att hitta en lämplig bostad. Vi har inte stora lägenheter. En del är anpassade till par, men de är inte många, säger Gunmarie Bjurholt.
Är det brist på lägenheter för par på särskilt boende?– Nej, det handlar mer om att de velat ha en annan lägenhet.
Kommunen har också sökande från andra kommuner och Gunmarie Bjurholt säger att man kanske tackar nej för att man ännu inte är redo att flytta. De som tackar nej kan dock välja att stå kvar med sin ansökan och kommunen redovisar alla beslut man inte verkställt till socialstyrelsen.
Mot bakgrund av neddragna vårdplatser och kommunens betalningsansvar för patienter som ligger kvar på sjukhuset, tillägger Gunmarie Bjurholt:
– Bodens kommun har, med anledning av närhet till länssjukhus och en åldrande befolkning, i dag periodvis svårigheter att verkställa korttidsplatser. På sikt inom närmaste åren kan även brist på särskilt boende platser uppstå med anledning av den demografiska befolkningsutvecklingen.