Nylund menar att vårdkrisen uppstått eftersom kommunen under några år haft svårt att få tag på personal till vården.
– Här handlar det både om utbildad personal och vikarier. Så vårdkrisen förvärras ytterligare när regelverket är som det är med Migrationsverket. Det här är bara toppen på ett isberg. När man utvisar människor som bott och arbetat i Sverige i åtta år eller mer och jobbat inom vården får det konsekvenser, säger Nylund.
Enligt henne blir det extra påtagligt i Harads där man tömmer äldreboenden genom utvisningarna på 8-10 personer som motsvarar en hel avdelning.
– Det innebär att snart kommer en arbetsplats att försvinna. Men vårdkris har vi haft länge men nu blir det mer synligt eftersom de människor som vill bo, leva och arbeta i Boden inte kan göra det länge.
På frågan vad man kan göra svarar Kommunals ordförande att arbetsvillkoren och arbetsmiljön måste förbättras och bemanningen öka i vården.
– Det är ingen status att jobba i välfärden i dag. Personalen kräver bättre arbetsvillkor och det finns en stor brist på vikarier. Det ser vi på alla arbetsplatser vi besöker att vi har en trött och sliten personal. Man har tappat sugen.
– Generellt är vårdbiträde eller undersköterska ett kvinnodominerat yrke, även om många nyanlända män kommit in i vården.
Har Kommunal varit till Harads efter utvisningarna?
– Ja, några från Kommunal åkte upp i tisdags och träffade personalen. Facket kan gå ut på arbetsplatsen och stötta personal men inte göra något i enskilda fall. Det är regelverket som måste ändras helt enkelt.
– Dagligen utvisas människor som jobbar i vård och omsorg. Det är klart att det känns både smärtsamt och ledsamt naturligtvis. Det är nästan som att man inte tror det är sant allt som nu händer, säger Anna-Karin Nylund.
Kommunals ordförande konstaterar även att utan nyanlända och folk från andra länder skulle inte välfärden fungera en endaste dag.
– Alla som vill jobba i vården är jättevärdefulla och ska få jobba i vården.
Hon tycker också det är extra olyckligt att Migrationsverket som har boendeplatser i Harads uppmuntrar alla utlandsfödda att försöka hitta en anställning. Som det finns gott om inom vården.
– Det är därför det är extra sårbart i Harads. Flyktingar bor i Migrationsverkets lokaler, jobbar i vård och omsorg och utvisas sedan därifrån. Fast de behövs, säger Anna-Karin Nylund.