Expertens bästa tips för årets bärplockning

Håkan Liljestrand har plockat bär av alla dess slag sedan har var ett litet barn. Extra följer med ut i skogen och här får du veta allt om Bodens bärflora.

Utsiktsbergert. Utsiktsberget i Boden bjuder inte bara på vacker utsikt, även på bra bärtillgång.

Utsiktsbergert. Utsiktsberget i Boden bjuder inte bara på vacker utsikt, även på bra bärtillgång.

Foto: Lotten Vallgårda

Boden2017-08-17 08:14

Lingon

– Lingon är nog det bär som flest människor har en relation till, säger Håkan Liljestrand.

Han anser att det är de bär som är mest användbart och dessutom lättast att plocka.

– De finns lite överallt där marken inte är allt för blöt, det är bara att gå ut i skogen så hittar man dem.

Blåbär

Om man ska använda blåbär till bakverk menar Håkan att det är under den tidiga blåbärssäsongen som man ska plocka dem.

– Då är de mer fasta, nu passar de bättre till sylten, smoothie eller saften. Blåbärssaft är otroligt gott, säger han.

Liksom med lingonen är dessa bär lätta att hitta och lika enkla att plocka.

– Men risken för kladd är större med blåbär.

Odon

Odon växer på samma ställen som blåbär och har ett snarlikt utseende. Skillnaderna ligger i riset och i odonbärets lite ljusare färg.

– Det är många som förväxlar dem, men odon är tydligen 20 gånger så nyttiga.

Bärexperten brukar torka bären och äta dem som russin eftersom de inte smakar så mycket annars.

Åkerbär

Norrbottens landskapsblomma med dess bär är vanligare än många tror.

– Ja, jag plockade fyra liter åkerbär runt Buddbyträsket här i Boden. De växer överallt längs vattnet, berättar Håkan Liljestrand.

Hans bästa tips till dem som är ute efter åkerbär är att krypa på marken så att man kommer i samma höjd som bären, då ser man dem bäst.

Hjortron

Om man plockar hjortron ska man leta på skogsmyrarna runt, till exempel, Utsiktsberget, där växer de i mängder skyddade av skogen.

– Jag brukar frysa ned mina bär eller koka sylt av dem. Sylten blir en delikatess.

Kråkbär

Dessa bär går inte av för hackor. De är väldigt rika på ämnet selen, vilket är en antioxidant som är bra för kroppen.

– De växer på lite torrare platser och passar bra att göra saft på. Jag brukar blanda ut min sylt med lite kråkbär, säger Håkan.

Tranbär

– Dessa växer på samma platser som hjortronen. Det finns mycket av dem i Svartbyn, jag brukar nöja mig med fem till sex liter.

Enbär

– Jag brukar plocka en påse enbär som jag kan ha i maten. Tyvärr är de inte så roliga att plocka, säger Håkan Liljestrand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om