Tallarna blir dubbelt så höga i försöksparken

För sex år sedan körde Stenvalls Trä igång ett växtexperiment i Legoträsk. Man satte olika tallplantor i området och idag skiljer det hela 47 procent i höjd eller 54 centimeter mellan bästa och sämsta planta. "En positiv överraskning", säger Göran Sundberg, råvaruchef på Stenvalls Trä.

 Dags att inviga visningsparken i Legoträsk. Anna Flink, styrelseordförande Stenvalls och Tomas Jansson, kundansvarig för Svenska Skogsplantor hjälps åt att klippa av bandet.

Dags att inviga visningsparken i Legoträsk. Anna Flink, styrelseordförande Stenvalls och Tomas Jansson, kundansvarig för Svenska Skogsplantor hjälps åt att klippa av bandet.

Foto: Ronny Olovsson

Boden2022-09-24 15:00

Testanläggningen på 25 hektar drivs i samarbete med Svenska Skogsplantor. Projektets syfte är lära hur förädlade plantor kan ge en högre volymproduktion och skapa ett bättre träd helt enkelt. 

– Förbättrade grundegenskaper gör det möjligt till en bättre skog och produktion på kanske en mindre areal, säger råvaruchefen Göran Sundberg, Stenvalls Trä.

Enligt honom har man inga contortatall på området.

– Nej, den planterar vi inte här. Vi har satt vanlig tall, men där man växtförädlat på bättre ”tallindivider”. Vi har också planterat gran och tallplantor på en mindre yta och medvetet gjort fel. Det är faktiskt lika viktigt som att göra rätt. Att visa hur man inte ska göra för den här självupplevda kunskapen. Sedan har vi också planterat lärkträd. Vi var lite nyfikna hur det skulle komma att fungera.

Efter sex år är det skillnad. Högförädlade plantor uppnår en medellängd på 169 cm och oförädlade plantor 115 cm. Så skillnaden mellan bäst och sämst är hela 47 procent eller i höjd upp till 54 centimeter. 

Ni hade tippat på 25 procents växtökning?

– Ja, den här initiala effekten överstiger vida våra förväntningar faktiskt. Men effekten avtar efter hand när de lite sämre plantorna hämtar i kapp lite grann. Sannolikt minskar skillnaden över tid, men hur tillväxten utvecklas följer vi på testområdet. Vi tror fortfarande det kan vara kring 25-30 procent på lång sikt, säger Sundberg.

Varför så högt nu?

– Ja, plantorna har fått rätt grundförutsättningar helt enkelt. Marken har beretts så att den satta plantan kan ta upp näring ur marken och sedan har rätt planta satts på rätt plats och då växer det bättre, säger Sundberg.

När det gäller biomassan är skillnaden hela 100 procent på sex år. Sammanräknat för en skog på 25 hektar kan valet mellan den sämsta och den bästa plantan betyda en volymskillnad och extra volymproduktion på upp till 1850 kubikmeter trä under skogens livstid som är cirka 100 år.

Stenvalls Trä har i dag en grundverksamhet som är fyra sågverk och förädlar mest timmer i hela Norrbotten.

– Att förädla skogen är väldigt viktigt för mig som markägare, för då brukar vi skogen på bästa sätt. Vi får tillbaka mycket mer skog om vi använder förädlade plantor. Att vi sedan förädlar skogsråvaran ytterligare i vårt sågverk och producerar möbelämnen och andra träprodukter som lever vidare och binder kol, är ytterligare ett steg i skogsförädlingen, säger Folke Stenvall, vd Stenvalls Trä. 

Rätt planta ger också en positiv klimateffekt motsvarande 1300 ton koldioxid extra som binds upp av träden under skogens hundraåriga livstid. Skogar fungerar därför som kolsänkor, vilka är viktiga för att mildra effekterna av ökade utsläpp av växthusgaser.

– En aktiv skogsförädling kan ge en enorm klimateffekt och rätt skogsförädling bidrar till en mer hållbar skogsindustri. Vinsten i framtiden är att vi får bättre skogar i Norra Sverige, säger Göran Sundberg.

Vilka får se er visningspark?

– Vem som helst är välkommen. De som vi hoppas besöker parken är markägare som äger skog i Norrbotten men även vår egen organisation där vi har egna interna utbildningar för att lära oss mer om just skogsförädling. Sedan skulle det vara intressant att visa detta för skolor också. 

Visningspark i Legoträsk

På en yta av 25 hektar utanför Boden i Legoträsk ligger testanläggningen som körde gång 2016. Här har Stenvalls Trä i samarbete med Svenska Skogsplantor startat ett experiment i stor skala för att utvärdera hur planterad skog växer.Vad växer bäst och vilka plantor överlever.Projektets syfte är att lära hur förädlade plantor ger en högre volymproduktion, rätt densitet och rakare och mer cylindrisk stam. Bättre virke, helt enkelt. Testanläggningen blir nu en visningspark för skogsägare.

Karta: Boden
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!