EU går före FN

Soldater i FN-tjänst är en bristvara.
Trots det så väljer Sverige EU före FN.
Sverige har i dag 167 soldater, poliser eller observatör i FN-tjänst.
Inom kort kommer 2.000 soldater står beredd att rycka ut under EU:s flagg i den nordiska snabbinsatsstyrkan.

BODEN2007-04-20 06:00
- Principiellt är vi inte emot Nordic battle group, men vi är kritiska till att Sverige tagit på sig ledningsansvaret. Det handlar om en prioriteringsfråga: hur Sverige väljer att delta i internationella insatser. Mycket av försvarets krafter går åt till att samla och mobilisera styrkan som ska stå i stand-by-läge ett halvår. Det får konsekvensen att man inte klarar av att delta fullt ut i andra insatser, till exempel har Sverige minskat sin trupp i Liberia. En del av orsaken är att man vill säkerställa att ha resurser till snabbinsatsstyrkan, säger Frida Blom, ordförande i svenska freds.

Beredd ett halvår
Det kan bli så att snabbinsatsstyrkan inte sätts in i någon oroshärd under det halvår Sverige har ansvaret och ledar-rollen.
- Då har vi mobiliserat väldigt mycket och prioritertat bort andra insatser för att kunna stå redo, säger Frida Blom.
Svenska freds tycker att Sverige i de internationella insatserna ska fokusera på att bidra med markstridskrafter: fredsfrämjande soldater.
- Det finns en otroligt stor efterfrågan från FN på markstridskrafter. Om alla FN-belsut om att utöka FN:s internationella insatser skulle genomföras så skulle det behövas 70.000 till 80.000 fler soldater, säger Frida Blom.

Fredsbevarande
Hon tycker EU borde satsa mer på att kunna bidra med det som kommer efter en inledande snabbinsats, de fredsbevarande soldater som behöver finnas på plats efter en konflikt.
- Den frågan har hamnat i skymundan. Det kunde hellre ha varit Sveriges roll: att satsa på ett långsiktigt åtagande att bidra med fredsbevarande soldater.
Svenska freds menar också att västvärlden fokuserar för mycket på att bidra till EU-ledda insatser eller Nato-operationer.
"Endast 2,1 promille av EU:s soldater tjänstgör i FN-uppdrag.", skriver Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet i ett debattinlägg i januari i år.
- I FN-insatserna runt om i världen finns nästan inga soldater från västländer. Det är soldater från fattiga länder i Asien och Afrika som ställer upp. Vi har i dag drygt 800 svenska soldater ute i världen varav endast 167 i FN-insatser. Där borde Sverige satsa betydligt mer och stärka FN, säger Frida Blom.

15 FN-operationer
Den sista februari hade Svereige 167 soldater, poliser eller militärobservatörer i FN-tjänst. För sju år sedan var det 152 svenskar i FN-tjänst.
Under perioden 1948 till 1996 deltog sammanlagt 72.711 svenskar i FN-operationer. Det innebär i snitt cirka 1.500 soldater per år. Nu är det alltså bara tio procent som deltar i FN-insatser. Siffrorna är hämtade ur "Svenska frivilliga" av militärhistorikern Lars Ericson.
FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon pratade i februari i år om en personalökning inom de fredsbevarande operationerna på 40 procent. Detta enligt FN:s nyhetssida på internet (UN news service).

Höjd målsättning
HG Wessberg, statssekreterare vid försvarsdepartementet, säger att regeringens målsättning är att öka antalet soldater i utlandsstyrkan från 1.000 till cirka 2.000 soldater.
- Ambitionen är att vi långsiktigt ska kunna ha 2.000 personer ute samtidigt, säger HG Wessberg.
Han berättar att den nuvarande regeringen hittills inte tackat nej till någon förfrågan från FN.
HG Wessberg menar att förfrågningar från FN om direkt medverkande i FN-ledda operationer prövas på samma sätt som alla andra förfrågningar om svenskt deltagande.
Kommer den svenska regeringen, under det halvår Sverige har ledaransvaret för Nordic battle group, att gå med på att delta i en operation utan FN-mandat?
- Unionen kommer inte sätta in stridsgruppen på ett annat sätt än med ett FN-mandat i ryggen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om