"Ett tungt besked"
Kommunen vill säga upp totalt 79 anställda inom skolan. Ett mycket hårt slag mot en redan slimmad organisation, anser Lärarnas riksförbund.
Foto:
18 anställda vid Björknäsgymnasiet har varslats om uppsägning. Antalet är inte proportionerligt i förhållande till den väntade elevminskningen på 27 elever nästa år, menar facket. - Det här var väntat i den andan att skolorna får färre elever och kommunen har ont om pengar. Men vi arbetar mycket redan som det är i dag, säger lokalombudet Eva Jansson. Utrymme saknas
Hon har svårt att se något utrymme för personalnedskärningar med den programstruktur som finns inom gymnasieskolan i dag. Barn- och fritidsprogrammet tar inte emot nya sökande från och med nästa termin, men övriga program finns kvar. Färre lärare innebär fler undervisningstimmar för de som ska jobba kvar, påpekar Eva Jansson. Rolf Norling är mycket bekymrad över beskedet från förvaltningsledningen och han uppger att oron är stor bland personalen. - Jag tycker att vi borde ha fått arbetsro, men så kommer ett nytt besked om uppsägningar. Det känns tungt att vi ständigt blir ifrågasatta. I den förra omgången av uppsägningar fick anställda med upp till tio anställningsår lämna sina jobb. Rolf Norling är mycket kritisk till den snedvridna åldersstruktur som nedskärningarna skapar inom lärarkåren. - Kommunen bör titta möjligheten till avgångsvederlag, vi måste få en naturlig föryngring bland lärarna. Ökad arbetsbelastning
Lärarförbundets ordförande i Boden, Annika Samuelsson, säger att beskedet om fler varsel inte var oväntat. - Men precis som förra gången var jag inte beredd på att det skulle handla om uppsägningar i den här omfattningen. Effekten av de föregående uppsägningarna har inneburit en klar ökning av arbetsbelastningen för våra medlemmar. Hon anser att kommunen bör tänka långsiktigt och föra en god personalpolitik. Fler uppsägningar innebär förlust av kompetens. - Elevminskningen kommer dessutom att stabiliseras och vi kommer att ha pensionsavgångar framöver.
Skolvarslet 32 anställda inom gruppen elevassistenter och barnskötare är varslade sedan tidigare. Uppsägningarna inom den gruppen är enligt barn- och utbildningsförvaltningens chef Karina Pettersson Hedman inte kopplat till någon elevminskning. Det handlar i stället om att antalet pedagoger ska öka i skolan. Personal inom den gruppen har erbjudits möjlighet att vidareutbilda sig till förskollärare. Det senaste varslet på 47 personer är en anpassning till ett minskat elevantal i kommunens skolor. Inom grundskolan kommer personaltätheten att förbli densamma. I gymnasieskolan ska det, efter genomförda åtgärder, vara 8,9 lärare per 100 elever, vilket enligt förvaltningschefen är högre än i andra jämförbara kommuner. I dag är lärartätheten på gymnasiet omkring tio lärare per 100 elever. I fjol varslades 160 anställda inom skolan om uppsägning. Drygt 100 av dessa sades upp.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!