Ett embryo till grönsaksodling - första fröna i jorden

Ett embryo till odling i miniväxthus är igång. "Enkelheten är ett måste för att man ska ha tid", säger Joachim Palmgren, köksmästare på Torget, som har hand om odlingen. Han satte de första fröerna förra veckan.

Restaurangen odlar för eget bruk och Joachim Palmgren, köksmästare, ser fram emot att kunna sätta egenodlad krispsallad på hamburgarna.

Restaurangen odlar för eget bruk och Joachim Palmgren, köksmästare, ser fram emot att kunna sätta egenodlad krispsallad på hamburgarna.

Foto: LENA TEGSTRÖM

Boden2021-06-02 20:17

Genom bolagen Boden Business Park, BBP,  och Bodens Utveckling AB, BUAB, samarbetar kommunen med Energimyndigheten. Syftet är att främja helhetssyn i energianvändningen och gynna en framtida utveckling av industri inom exempelvis livsmedelsproduktion.

Det kan till exempel handla om att ta tillvara spillvärmen från datacenter och använda den till att odla grönsaker i växthus.

Ett embryo till växthusodling testas nu ute på BBP i samverkan med Grönska stadsodlig, som levererar växthus, fröer och driftsupport i ett webbaserat system.

– Det ska sköta sig själv. Jag har jordpuckar, som jag blöter upp och sår mina fröer i. Jag sprutar lite vatten på dem och sätter in dem i skåpet, säger Joachim Palmgren.

Han registrerar det han gör. En gång varje halvtimme känner växthuset om det krävs tillförsel av vatten. Det sköter även om näringstillförsel och ph-reglering. Systemet är automatiskt.

Beroende på vad som har planterat så tar det fyra-fem veckors tills det är dags att skörda. Där gror nu krispsallad, shisokrasse, basilika, timjan och kruspersilja.

– Vissa saker går snabbare än andra. Vi är först med att testa shisokrasse, så vi får se hur det går. Det har kommit några skott och det är spännande, säger Joachim Palmgren.

Hur kom det sig att du blev inblandad i det här?

– Jag pratar ju med alla här. Man har visioner och idéer att det hade varit kul med hemodlade grejer, men man har inte tid att pyssla på med vad som helst när man jobbar i kök.

Men 20-30 minuters handpåläggning i veckan fungerar. Odlingen sköts i fem våningar och omfattar några kvadratmeter. Han sätter en kassett med nio fröpuckar i varje per veckan.

– Det roligaste vore att lyckas komma upp i mängd med krispsallad så att vi kan ha det på våra hamburgare. Basilika använder vi också ganska mycket. Vi kommer att försöka sälja lite örter i restaurangen om det går bra. Det ska bli roligt att se hur långt vi kommer med det här hemodlade, säger Joachim Palmgren.

Thomas Fägerman, VD på Boden Business Park AB, kallare miniväxthuset en liten demo hur det skulle kunna se ut om de sedan skalar upp det.

– I sommar ska vi sätta upp ett växthus på 300 kvadratmeter. Det är det vi ser komma i nästa steg, att bygga stora lokaler för att visa för oss själva och bodensarna att det går att odla året runt här uppe.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!