Ersättningsjobb föreslås
Nedläggningen av Älvstrands äldreboende i Harads får negativa konsekvenser för bygden. Drygt 12 heltidsarbeten försvinner. Det konstateras i den utredning som näringslivsförvaltningen har gjort. Utredningen föreslår att annan kommunal verksamhet utlokaliseras till Harads.
Ordet omgående plockades bort av nämnden som ändå tog beslut om att avveckla Älvstrands äldreboende, trots protesterna från bygden.
Den styrande alliansen gick samtidigt ut med förslaget att låta näringslivsförvaltningen göra en övergripande samhällsekonomisk analys av vad en nedläggning skulle innebära för Haradsområdet. Den analysen skulle göras under 2007. Kostnaderna för att äldreboendet fick vara kvar under tiden utredningen pågick skulle betalas av budgetberedningen.
Utredningen redan klar
Många tolkade beslutet som att utredningen skulle pågå en stor del av det här året. Men redan i måndags skickades utredningen till kommunstyrelsen. Utredningen är underskriven av Åke Eltoft (m), ordförande i näringslivsstyrelsen samt Per-Ulf Sandström, näringslivschef.
Samtidigt väntas socialnämnden den 21besluta om att säga upp hyreskontraktet för äldreboendets lokaler. Kommunen hyr lokalerna av landstinget och uppsägningen av avtalet måste ske nio månader före hyrestidens utgång, som i det här fallet är sista december i år. Sker inte uppsägning av lokalerna före 1 april förlängs kontraktet med ett år.
Med andra ord är uppsägningen av lokalerna en följd av nedläggningsbeslutet i november.
I den utredning som näringslivsförvaltningen har gjort konstateras att en nedläggning får negativa konsekvenser för arbetsmarknaden och det lokala näringslivet.
Annan verksamhet
Så här står det i utredningen:
"Det bör därför undersökas om annan kommunal verksamhet med stöd av modern distansöverbryggande teknik kan lokaliseras till området."
Det kan alltså handla om att utlokalisera arbeten som inte behöver utföras i stadshuset, utan som lika gärna kan utföras i ett kontor i Harads.
Vidare konstateras i utredningen att en nedläggning medför att 12 heltidsarbeten försvinner. Det medför i sin tur bortfall av köpkraft som drabbar det lokala näringslivet.
Utredningen har kommit fram till ett bortfall på cirka 400.000 kronor per år. Verksamheten vid äldreboendet köper även in varor och tjänster för 150.000 kronor per år från det lokala näringslivet.
Läs också
<A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?CategoryID=2764&ArticleID=1464957&ArticleOutputTemplateID=125&ArticleStateID=2">Alliansen lovar ta ansvar</A>
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!