Sedan 2018 har socialförvaltningen en gång per år haft analysveckan. I år framkom bland annat att många medarbetare inom flera verksamheter upplever, att de inte orkar eller vill arbeta fram till pensionsåldern.
De senaste åren har förvaltningen erbjudit heltid till all personal, som vill jobba heltid.
Rätten till heltid har medfört att andelen heltider ökade från 61,28 procent år 2019 till 71,68 procent år 2022, vilket är en ökning med 10,4 procent. Arbetsschemana innebär dock långa arbetspass och delade turer. Följden har blivit kortare tid att återhämta sig.
I flera av verksamheterna gick en del i personalen upp till heltid när erbjudandet kom, men har sedan gått ned i tid igen eftersom de inte orkar arbeta heltid och är i behov av mer tid för återhämtning.
Under perioden januari till mars 2022 uppgick arbetad övertid och fyllnadstid inom socialförvaltningen till 9,33 respektive 5,53 årsarbetare. Uppdaterade siffror för april motsvarar totalt 21 årsarbetare. Möjligheten till höjd grundbemanning lyftes upp, som något positivt inom framför allt äldreomsorgen.
Det finns också tankar på hur exempelvis arbetsuppgifter och scheman kan anpassas för att fler ska orka jobba fram till pension. Området behöver fortsatt analyseras och förslag på åtgärder tas fram utifrån respektive verksamhets speciella förutsättningar.
– Det ska göras en utvärdering av arbetet med att skapa heltider och om personalen orkar jobba heltid med de tuffa scheman som vi har idag. Vi ska också titta på hur många det var som gick upp till heltid och fortsatt att jobba heltid och hur många som gått tillbaka till deltid, säger Catharina Liljeholm, socialchefen.
Jobbet inom vård och omsorg är tufft både fysiskt och psykiskt.
– Att jobba på ett demensboende eller inom psykiatrin där personalen hela tiden måste vara "steget före" och kunna läsa av tidiga signaler från brukare under arbeta långa och tuffa arbetsskift är tröttsamt. Därför vill vi få bort de här långa turerna och de delade turerna, säger Catharina Liljeholm.
I år har det dessutom varit svårare än någonsin tidigare att rekrytera sommarvikarier. Det har gjort att arbetsgivaren erbjuder personal som flyttar sin semester 10 000 kronor per flyttad semestervecka och utöver ordinarie ersättning får 100 kronor per timme extra om de tar på sig extra pass eller jobbar en ledig dag.