Enighet över partigränserna

Det råder enighet över alla partigränser att Boden gör ett bra bokslut för 2017. "Vi har som koalition hittat samförstånd i så många viktiga frågor som möjligt tillsammans med oppositionen", summerar Inge Andersson, det gångna året.

Olle Lindström(M) tycker att årsbokslutet var bra men att hemtjänsten kan förbättras.

Olle Lindström(M) tycker att årsbokslutet var bra men att hemtjänsten kan förbättras.

Foto: Karin Sjöberg

BODEN2018-04-09 20:02

För kommunalrådet är det tredje årsredovisningen som lämnas denna mandatperiod med Bodens koalition med s, l, kd,ns och mp vid styret.

– Vi är tillfreds med det arbetssätt som vi uppnått i församlingen. De tre åren har också präglats av att fortsätta vända utvecklingen i Boden.

Förra året togs också en viktig översiktsplan. Den gamla var från 1994.

– Det krävdes en ny plan för det är mycket som hänt i Boden sista åren och den fastställdes i stor enighet.

I översiktsplanen pekas också Sävast och stråket mot Luleå, på båda sidor av älven, som viktiga utvecklingsområden liksom landsbygdsområdena Gunnarsbyn och Harads.

– Vi har också jobbat mycket med detaljplaner för bostäder, skolor, förskolor och äldreboende som vi byggt och Svartbyns industripark. Vi har köpt loss mark, drygt 350 hektar för 20 miljoner och vill gärna skaffa totalt 500 hektar, säger Inge Andersson.

Även utvecklingen för Boden Business Park fortsätter. På fullmäktige togs beslutet att bevilja Boden Utveckling AB en utökad borgensram med 90 miljoner för fortsatta satsningar, bland annat bygget av ytterligare en fastighet på 3000 kvadrat på området.

Även oppositionspartiet moderaterna med gruppledaren Olle Lindström tycker det känns roligt att det går bra för Boden.

– Speciellt när det gäller näringslivsfrågor som rådet framhållit. Här vill vi vara överens för att det är det bästa för Boden. Årsredovisningen ser bra ut med utveckling på många områden och kommunens ekonomi är tillfredställande god. Bodens Energi är också ett välskött bolag som genererar en del koncernbidrag som bland annat Bodens utvecklingsbolag fått ta del av, säger Lindström.

Däremot tycker han att hemtjänsten bör förbättras och att administrationen bör ses över för att göras effektivare.

Sverigedemokraternas Bernt Drugge håller med Lindström vad gäller administrationen. Drugge varnade dock för lånen som kommunen tagit för sina många projekt visserligen till låg ränta.

– Lånen ska betalas tillbaka också. Kommunen måste också jobba för att öka antalet kommuninnevånare.

Vissa gruppledare valde att hålla sig till sina specialistområden. Sjukvårdspartisten Kenneth Backgård (NS) styrelseordförande i Bodens Energi pratade merparten BEAB i sitt inlägg, liksom kristdemokraten Anders Pettersson berörde fastighetsfrågorna som ordförande i fastighetsnämnden. Catarina Ask tog upp verksamheten för Rådet för Trygghet och Hälsa som dess ordförande. Centerpartisten och bredåkersbonLili-Marie Lundström i opposition yrkade bifall till årsredovisningen som alla andra.

– Jag ser positivt på mycket som att vi har kunnat ställa oss bakom det nya äldreboendet. Däremot fast 30 procent av kommunens innevånare finns på landsbygden fanns inte så mycket om oss i årsrapporten. Vi är del av tätorten och en del av dess utveckling men man glömmer bort byarna som har en bra verksamhet.

Vänsterns Bosse Strömbäck höll med de andra att det finns en samstämmighet att politikerna fortsätter arbeta med begreppet "för Bodens bästa." Vänsterpartiet är emot ett privat äldreboende men positiv till utvecklingen av näringslivet.

– Det är faktiskt inte bara siffror eller ekonomi. Det måste vara en fråga för årsbokslutet att även tänka på människor i vår egen organisation. Låt inte 2018 stå utan erfoderliga resurser som gynnar våra äldre och personalen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om