Erik Johansson, som även besökt fastigheten för ett antal år sedan, beräknar att gödselhögarna från början var på cirka 300 kubikmeter. Med tidens gång har de sjunkit ihop till kanske 200 och är numera beklädda med växtlighet.
Erik Johansson står med Kuriren vid tomtgränsen. Han säger:
- När man lägger upp gödsel ska man ha en hårdgjord platta med urinbrunn där urinen kan fångas upp. Nu kanske inte så mycket föroreningar finns kvar, men sådant har runnit genom sandjorden mot vattnet. Bland annat finns fosfor i gödsel.
- Jag är mest arg på kommunen som inte agerat. Gödseln har legat där i minst 15 år.
Inte påtalat
Kommunen har tidigare år varit och besökt fastigheten. Erik Johansson är förvånad över att man då inte påtalade de läckande gödselhögarna.
Han tog upp miljöproblemen för en tid sedan vid samtal med miljö- och byggnämndens ordförande i ärendet. Det har nu resulterat i en tillsyn, se vidstående artikel.
Det är dock inte gödseln som slår besökaren först. Ett 20-tal bilar, från vrak till möjligen mer friska fordon, är parkerade på tomten.
Batterier och dunkar
Batterier, dunkar, en luftpåfyllare och bildelar är några saker som ligger på och runt en släpvagn.
Här finns också jordbruksredskap, varav en del sett sina bästa dagar. Något som ser ut som en gammal skördetröska står mitt på tomten tillsammans med en mindre lastbil och en traktor.
Tänka till
Det som runnit iväg har runnit iväg, resonerar Erik Johansson litet uppgivet om gödselhögarna.
- Men vi måste få folk att tänka till litet om nedskräpningen i Boden. Och man kan ju inte ställa sina bilar och skräpa ner i naturen hur som helst. Jag vill agera förebyggande och visa att det får grisas ner. Och jag har fler fall att redovisa.
Erik Johansson är före detta lantbrukare från Falköping med 40 år i branschen. Han arbetade dessutom under 15 år hos länsstyrelsen där nere som naturvårdare. Dessutom har han förflutet som miljöpolitiker.
- Jag tycker Bodens kommun sköter sin verksamhet bra, berömmer han. Utom när det gäller sådana här ärenden.