"En ovärderlig erfarenhet"

Ett av alla nya företag i Norrbotten just nu är Patrik Lindahls musik.

Foto:

Boden2017-07-23 12:00
Berätta, vad erbjuder ditt företag?

– Det är som mitt extraknäck kan man säga. Jag håller på med musik- och trubadurunderhållning. Jag hade ett annat företag tidigare, men företagandet har fått ligga och vila i något år. Nu på senaste tiden har dock efterfrågan blivit så stor så jag blev tvungen att starta upp igen. Det är ett lokalt extraknäck helt enkelt där jag ett par gånger i månaden uppträder med min gitarr på olika ställen.

Vad har du gjort tidigare?

– Jag har varit företagare tidigare. Just nu jobbar jag åt Bodens kommun på kommunenhetskontoret, men jag har varit delägare i ett aktiebolag, en konsultfirma. Det är klart att startsträckan till att starta ett nytt företag blir lite kortare när man haft ett företag tidigare.

Varför startade du företaget?

– Jag har på sista tiden, trots mina 50 år – alltså det måste vara jättedålig återväxt på trubadurer i länet – fått väldigt många förfrågningar från allt från Western farm, till Bodensia, till travet. Då kände jag att jag var tvungen att ha ett vettigt sätt att ta betalt på och då blev företaget nödvändigt.

Hur ser efterfrågan och möjligheten att tjäna pengar ut?

– För företag och privatpersoner är det mycket billigare och enklare att bara hyra in en trubadur istället för ett helt band. Om någon till exempel ska gifta sig kan det vara lite väl dyrt att betala tio tusen kronor för livemusik. Samtidigt är det få människor som vill gå upp och ställa sig helt ensam på scen, då är man helt utlämnad. Konsekvensen blir då att efterfrågan är skyhög på oss få trubadurer som finns. Jag fakturerar oftast bara kring två och ett halvt tusen kronor, vilket är en ganska prisvärd tjänst. Dock blir detta verkligen bara på sidan av mitt andra jobb. Ska man leva på att vara trubadur krävs nog att man täcker in en större marknad och börjar resa runt i landet.

Vilka ambitioner har du?

– Jag har inga ambitioner om att dra in jättemycket pengar och så, men jag hoppas någonstans att detta kommer få rulla på, i alla fall i ett par år. Slår man ut intäkterna på ett helt år blir det inte så mycket, men å andra sidan har jag köpt in mina instrument för en lång tid sedan, så utgifterna är inte heller så höga.

Har du något tips till andra som går i företagstankar?

– Jag vet att det finns massor av duktiga unga musiker, jag tycker att de ska våga stå på sig och våga stå själva på scen. Att starta ett företag tycker jag absolut att alla borde testa. Det är en ovärderlig erfarenhet och den hade jag inte velat vara utan. Det skulle jag vilja jag rekommendera till alla – prova starta företag!

Patrik Lindahl

Ålder: 50

Bor: Boden

Gör: kommunstrateg i Boden kommun och driver företaget Patrik Lindahls musik som erbjuder trubadur- och musikunderhållning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om