Fagernäs Trädgård AB har drivits av familjen Goldkuhl utom för ett kort avbrott under 2013. Året efter var trädgården åter i släktens ägo genom nya ägaren Lars Nilsson.
– När tillfället gavs ville jag prova på trädgården. Det är det enda som jag hållit på med sedan skolan. Visst är det roligt att verksamheten har funnits i 100 år, säger han.
Lars har ett stort intresse för trädgård och växter och sprang i trädgården redan som liten. Det var hans mamma "Anki" Nilsson Goldkuhls farföräldrar som startade upp Fagernäs trädgård.
1921 flyttade Gillis Goldkuhl från Småland till Norrbotten och Boden. Här träffade han Hildur från Luleå som liksom Gillis var intresserad av att odla grönsaker och blommor. Paret bildade familj och startade företaget året efter. De fick fem barn. Gösta drev radioaffär, Britt jobbade som slöjdlärare medan Carl-Olof, Torsten och Sonja jobbade i trädgården.
Det var tuffa tider för Gillis som fick låna pengar till ockerränta för att klara trädgården. När han dog 1968 så blev det sönerna "Kalle" och Torsten som drev trädgården. Några som kan berätta om hur det var förr är "Kalles" barn Anki och Bernt.Frilandsodling av grönsaker var huvudsysselsättningen i början. I takt med att trädgården expanderade tillkom det växthus för odling av slanggurka och tomat, men även blommor.
– När jag gick på högstadiet så odlade vi gurka i två växthus till Coop Konsum Norrbotten. Det har också funnits en stor rosodling med 5000 rosor, berättar Bernt Goldkuhl, morbror till Lars.
– Vår trädgård packade även plantor för hela Norrbotten, innan folk hade bilar, säger Anki.
Paketen skickades iväg med buss eller järnväg ut till byarna
– Vi fick först plocka upp alla blommor som odlades utomhus, rulla in dem i mossa och papper och därefter i paketen, säger Bernt.
För att få bra jord köptes 50 lastbilslass med gödsel från stallet på I 19. Alla plantor odlades då utomhus.
– Gödsel lades i botten på jordbädden så det blev varmt för växterna. Vart tredje år gjorde man egen jord som packades i påsar och sålde åt kunder. I dag finns färdig jord, säger Bernt.
Förr sådde man allt från frö, men i dag köper man in pluggplantor. Det odlas inte heller på friland utan det finns fem växthus.
– Vi har räknat ut att vi har cirka 80 000 växter i år, säger Bernt.
Han, systern Anki och kusinen Björn som är Torstens son tog över 1988 och drev trädgården i 25 år.
– Vi kom in själva på 70-talet i rörelsen när våra föräldrar blev sjuka, säger Anki.
– Jag var väl 24-25 år och var med först och byggde Ringhals 1. När jag varit hemma ett halvår så sade "morsan" att det bara var att komma och börja jobba på trädgården. Så har det nog varit för hela släkten, säger Bernt.
Trädgården börjar sin egen odling strax efter jul och arbetet pågår fram till säsongsförsäljningen. Bernt är såansvarig och Anki gör lite av varje. Båda hjälper till när det behövs.
– Det här är inget som man kan sköta på egen hand. Jag har fyra anställda för butiken är öppen året om. Under högsäsongen är det mycket som ska göras på kort tid.Det går runt men man blir inte välbärgad i den här branschen, säger Lars.
– Du blir rik på arbetstid, skojar Bernt.
– Ja, men för mig är trädgården både en livsstil och ett arbete, säger Lars Nilsson.