Nils-Gunnar Vågstedt är Bodenkillen med teknik och miljö i blodet. Uppvuxen just på Western Farm-området var han verkligen på hemmaplan när han föreläste under Boden Business Day på ämnet elektrifierade vägar.
Han har arbetat med forskning och utveckling på Scania i Södertälje i 22 år, och är ledare av Scanias strategiska forskning på området elektrifierade transportlösningar.
Varför ska vi elektrifiera vägarna?
– Jo, det handlar om nyttan. Vi kan spara energi, vi halverar energibehovet. Jämfört med fossil diesel har vi en energiform som är helt fantastisk. En nästan fullständigt fossilfri vägtransport för tunga fordon, säger Nils-Gunnar Vågstedt.
En lastbil som kör ett år på en elektrifierad väg skulle spara energi motsvarande det vi behöver för att driva 20 villor på ett år, menar han.
– Det man kanske inte känner av så mycket just här i Norrbotten, men desto mer i andra delar av världen, är de globala och lokala utmaningar vi har idag.
Nils-Gunnar Vågstedt räknar upp de största utmaningarna. De stora städerna blir större och förtätas, utsläppen med i huvudsak kväveoxid och partiklar som i för hög dos är direkt dödande. Klimathotet, och utmaningen i att hitta bra energikällor.
– Vi vill vara en del av lösningen, inte problemet. Detta ska vi göra genom minskad energianvändning, att använda de bästa energiformerna, och att försöka ta bort alla onödiga transporter.
Varför skulle elektrifierade vägar vara bra för just Norrbotten?
– För att det finns ren energi här, och vi har stora tunga transporter på vägarna.
Han tar upp väg 97 mellan Boden och Luleå som exempel, där en upprustning är under diskussion.
– Att inte elektrifiera 97:an vid en ombyggnation vore nästan tjänstefel. När man ändå håller på att rusta, då är det nästan gratis att göra det här. Bygg, förbered, dra kulvertar! Så att man kan förbereda för elektrifiering, säger Nils-Gunnar Vågstedt.
Vad skulle en elektrifiering av 97:an innebära?
– I stort sett skulle alla tunga transporter mellan Boden och Luleå kunna köra på det här. Men det skulle kunna även minska persontransporterna mellan Boden och Luleå.
Elektrifierade vägar testas redan idag, med en 40 ton helelektrisk lastbil i Sandviken som rullar på en kort sträcka. Tekniken funkar och finns där, menar Nils-Gunnar Vågstedt.
– Det tar en stund att förstå den här branschen, tyvärr har vi kämpat i 20 år med att komma framåt i de här frågorna. Men nyfikenheten finns. Automatiska, uppkopplade, elektriska fordon – vad spännande, tycker man! Men vi behöver fortsätta jobba, få beslutsfattare att förstå vad vi vill göra. Nyckeln till framgång är att hitta samarbetspartners, att kroka arm med beslutsfattare och andra branscher.
Vad är den stora vinningen med elektrifierade vägar jämfört med att köra elbilar?
– Kör man elfordon generellt måste man ladda dem. Den stora skillnaden är att man har mycket mer batterier med sig och laddar sällan, kanske en gång per dag. Det kanske funkar för små åkerier som kör mellan punkt A och B. Men i andra fall, där det är mycket trafik, är elektrifierade vägar ett alternativ.
Hur långt fram i tiden ligger det här?
– Jag tror det är på väg att hända. Säg att vi tog ett beslut imorgon. Man bygger på sex månader, plus sex månader extra för tillstånd och sådant. Lastbilarna skulle kunna vara rullande inom 18-20 månader. Det här skulle kunna ske innan vi går över till 2020-talet. Det är häftigt!