Ekologiskt kött i skolan

Skolelever i Boden serverades ekologiskt kött till lunch under onsdagen. Efter nyår får de ekomjölk till lunchen varje dag. - Min farfar konstgödslade en gång för 50 år sedan. Det gjorde han aldrig om, berättar ekobonden Sten Bergmark.

EKOLOGISK I GENERATIONER. Sten Bergmark är ekobonde i Skellefteå. Han för vidare sina förfäders tradition att bedriva ekologiskt jordbruk.

EKOLOGISK I GENERATIONER. Sten Bergmark är ekobonde i Skellefteå. Han för vidare sina förfäders tradition att bedriva ekologiskt jordbruk.

Foto: Linda Kask

BODEN2007-10-25 01:45
Ekologiskt producerade livsmedel sparar miljön och garanterar en bättre djurhållning, konstaterar Sten Bergmark, ordförande i styrelsen för Ekologiska lantbrukare i Västerbotten. På onsdagen besökte han Torpgärdsskolan och berättade om hur det fungerar att vara så kallad eko-bonde. Han är mjölkbonde i Skellefteå, men håller på att omvandla sitt jordbruk till att bli köttproducerande i stället. Att bedriva ekologiskt jordbruk är för honom en fullständig självklarhet. Något annat har nämligen inte existerat i hans släkt av lantbrukare.- Vi har alltid kört ekologiskt, ända sedan 1600-talet, säger han och ler. Fördelarna är, enligt Sten Bergmark många. Inte minst garanterar ett ekologiskt jordbruk en bättre djuromsorg. Och efterfrågan på de ekologiska produkterna bara ökar.- Efterfrågan är extremt hög på ekologisk mjölk, särskilt nu när kommunerna börjar göra upphandlingar. Svårt möta efterfrågan
Sten Bergmark påpekar att det i dag är svårt för producenterna att möta efterfrågan. Även om allt fler bönder håller på att gå över till ekologisk drift av sina jordbruk tar omställningen tid. Alla har inte heller tillgång till de stora markarealer som krävs för att kunna bedriva ekologiskt jordbruk. William Tornéus har precis lagt upp en portion med kalops och ris på sin tallrik. Kalopsen är just denna dag tillagad på ekologiskt kött. Han svarar direkt på frågan om han tror att djur i ekologiska jordbruk har det bättre än andra.- Det tror jag lätt att de har, säger han och låter sig väl smaka av den klassiska köttgrytan. Ekomjölk ska införas
Kokerskan Camilla Ahlström berättar att det är chefen för kostkontoret i Bodens kommun som tagit initiativ till att ekologiskt kött ska serveras i kommunens skolor under en dag. Hon påpekar också att kommunens skolor ska införa ekologiskt producerad mjölk från och med årsskiftet. - Mitt önskemål är att vi kan börja ta in mer och mer ekologisk mat här på skolan. Det känns verkligen rätt, säger hon. På plats på Torpgärdsskolan fanns även Hilda Runsten, som leder Hushållningssällskapets projekt Ekologiskt kött i norr. Meningen med projektet, som startade 2005, är att underlätta för konsumenterna att få tag i ekologiska och lokalproducerade råvaror. - Vi arbetar mot den förra regeringens mål om att 25 procent av skolbarnens mat ska vara ekologisk, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om