Eilert Gezelius ger järnet för motorsporten

71-årige Eilert Gezelius har fotograferat sedan 1960. Hans hjärta klappar för motorsporten – och dess utövare. I hela sitt vuxna liv har han spridit glädje genom att dela med sig av de bilder som han har tagit.

Skotercross är både sevärt och fotovärt. Här har Fredrik Holmgren och Mats Öhman när kontakt. Bägge har dessutom varit aktiva i rallycrossen.

Skotercross är både sevärt och fotovärt. Här har Fredrik Holmgren och Mats Öhman när kontakt. Bägge har dessutom varit aktiva i rallycrossen.

Foto: Eilert Gezelius

BODEN2019-01-31 05:00

Vissa människor är extra bra på att ge. Eilert Gezelius i Boden är en av dessa. Där det arrangeras motortävlingar i Norrbotten, där finner man också den i dag 71-årige pensionerade militären. Barhuvad – och med kameran i ena näven.

– Jag har väl tagit lite risker, det måste jag erkänna. Men när man får en sån där riktig kanonbild ja…det är bättre än sex, säger han och skrattar.

I början körde han rally men han var lite för het på gasen och säger själv att han har distriktsrekordet i antal rullade varv med en bil.

– Jag har rullat många gånger. Det var ofta så det slutade, säger han och skrattar.

Han har sedan länge slutat att tävla men motorsporten följer han på plats – genom kameralinsen. Han kör årligen cirka 4 000 mil bara för att se och bevaka tävlingarna som arrangeras här uppe, säger han.

Han har alltså fotograferat sedan 1960 men han har än aldrig tagit betalt för en bild.

– Idag servar jag både klubbar och enskilda förare med bilder som de vill ha till affischer, PR-blad, tackkort till sponsorer och liknande. Jag tycker det är min skyldighet mot en sport som gett mig så många livslånga vänner, säger han.

En av dessa är Camilla Lindfors från Kusån utanför Boden. Hon och hela hennes familj är involverade inom folkrace och hon har känt Eilert Gezelius sedan hon började med sporten.

– Efter att ha tagit del av några av Eilerts egna berättelser om händelser i livet har jag förstått att Eilert genom åren med sin finurlighet åstadkommit saker som kanske mer lett till förtret än till glädje för en del... Fast – för egen del kan jag absolut se epitetet glädjespridare passa vår allra bästa actionfotograf på motorbanorna, säger hon.

Eilert Gezelius besöker skotercross, rally, isracing, folkrace och rallycross. Ja, det mesta som handlar om motor och tävling. Ur sitt stora arkiv lägger han med jämna mellanrum upp både nya och historiska bilder på Facebooksidan Motor Norr. Drygt 8300 motorfantaster över hela Sverige samt från sju olika nationaliteter följer sidan.

– Eilert ser alltid till att få med v a r j e startande på sina bilder i bildreportagen på hans sida Motor Norr efter tävlingarna. Allt ifrån en junior som gör sin första start, till rutinerade förare med garaget fyllt av pokaler och segrar. Alla får de nya inspirerande racebilder att använda på det sätt man vill. Inte nog med bilder heller, Eilert har makalösa minnesförmågor och har alltid med något underhållande om föraren eller kanske om incident från tävlingsdagen. Så att ta del av Eilerts ”after race” på Motor Norr-sidan är absolut en av höjdpunkterna för oss förare, säger Camilla Lindfors.

För några år sedan ville några aktiva med Båtskärsnästjejen Jenny Haapasaari i spetsen bjuda tillbaka lite. De visste att han gärna ville ha ett nytt objektiv så de gick samman och samlade in pengar. Sedan överraskade de honom hemma i hemmet i Hamptjärnmoran.

– Jäklar så snopen jag blev. Överraskad och glad, säger han.

Vad är drivkraften för dig när du åker iväg 30 mil till en rallytävling mitt i smällkalla vintern?

– Det är ju intresset. Jag var bara fem år när jag fick följa med på en istävling tillsammans med min morbror. Det var i Luleå. Då körde de med V8:or och med kedjor på hjulen. Efteråt fick jag provsitta i en sån bil. Jag minns det fortfarande. Det kändes som om jag var kung där jag satt.

Och intresset har suttit i hela livet?

– Ja, det har det. Sedan många år kombinerar jag mina intressen med motor och foto. Jag tycker att det är så otroligt roligt att fota andra som kör. Att få de där vinklarna som ingen annan brukar våga ta.

Känner du dig som en glädjespridare?

– Inte vet jag. Men det här är mitt liv. När man känner att man får den där bilden. Och att sedan få göra en förstoring och ge bort den. Att få glädja andra på det sättet. Det tänker jag fortsätta med så länge jag bara orkar ta mig till en tävling.

Tre röster om…

Örjan Larsson, 41, Prästholm.

”Jag har ju varit motointresserad i hela mitt liv. I dag plåtar jag ju en hel del själv. ”Gezze” blev tidigt en inspirationskälla med sin entusiasm. Han har liksom alltid funnits.”

Fredrik Tiger, 44, Kalix.

”Bredden i hans bildarkiv som han också delar med sig av är fascinerande. Det spänner från Grus-Kalle över hela min karriär för att nu också omfatta min son som också tävlar.”

Patrik Lindfors, Luleå.

”Med sina bilder bevarar han historien runt motorsporten här i norr. Vi motorintresserade är och kommer vara evigt tacksamma för den skatt Eilert har skapat med sin sida på Facebook.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om