Egenvärdet i fokus på Samhall
Samhall i Boden är en av kommunens största exportindustrier. - Målet är att få ut minst fem procent av vår personal på den öppna arbetsmarknaden varje år, säger Henry Magnusson, chef för Region Luleå.
STUDIEBESÖK. Från vänster Stefan Tornberg (c), Valfrid Kallioniemi, fabrikschef, Leif Pettersson (s) och Lars Granberg (s). "Vi har 90 anställda i Boden", berättar Valfrid Kallioniemi.
Foto: Linda Kask
Han påpekar att statliga Samhall fortfarande är en ganska anonym verksamhet. På måndagen var riksdagspolitikerna Stefan Tornberg (c), Lars Granberg (s) och Leif Pettersson (s) på plats för att titta närmare på verksamheten i Boden.- Jag tycker att jag har en ganska bra bild, jag har besökt Samhall på andra ställen tidigare, säger Lars Granberg. Henry Magnusson tycker det är bra att politikerna visar sitt intresse.- Det är ett stort samhällsproblem att många sätts åt sidan på arbetsmarknaden. Henry Magnusson tror att Samhall kan spela en betydelsefull roll framöver när det gäller att skapa arbetstillfällen för människor som tvingats sjukskriva sig från sina ordinarie arbeten och inte längre kan gå tillbaka till dessa.- En person som har kvar 25 procent av sin arbetsförmåga har svårt att få fäste på den öppna arbetsmarknaden, det är klart att Samhall kan spela en roll där. Imponerad
Henry Magnusson menar att det finns en felaktig bild av att Samhall inte tillhandahåller några "riktiga" arbeten, en bild han vill jobba för att förändra. Den största gruppen som arbetar på Samhall region Luleå har någon form av rörelsenedsättning. - Vi ger de som arbetar här ett egenvärde, de bidrar med ett förädlingsvärde som går till samhället. Jag blir verkligen imponerad när jag går ut och tittar på vad som görs i verksamheten, säger han. Karin Wikman arbetar i plastfabriken, där pumparna till tvålbehållare görs. - Många tänker kanske att vi har tråkiga jobb, men vi har så roligt runt i kring arbetet, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!