Efterlyser bättre uttagningssystem

Forskare vid Försvarshögskolan efterlyser ett bättre system för uttagning av soldater till utlandsstyrkan.
- Vi sänder ut representanter för Sverige i internationell tjänst och då är det väldigt viktigt att urvalet av soldater sker på ett bra sätt, säger Johan Österberg, forskare vid Försvarshögskolan i Karlstad.

BODEN2007-04-19 06:00
I dag finns för många källor till att fel soldater får göra utlandstjänst, menar Johan Österberg.
Han påpekar att det är viktigt att man har en stor rekryteringsbas för att kunna välja ut de 2.000 soldater som ska ingå i utlandsstyrkan i framtiden.
- Det kan bli problem med personalförsörjningen, varnar Johan Österberg.
Anledningen är att allt färre gör värnplikten och därmed minskar också rekryteringsbasen för Försvarsmakten, samtidigt som det ska ut fler soldater i internationell tjänst.

Svårt nå målet
Johan Österberg har studerat ett par värnpliktskullar 2005/2006. En fjärdedel av de tillfrågade i studien, 470 värnpliktiga, var både villiga och lämpliga att göra utlandstjänst.
Den politiska målsättningen är 30 procent.
- Ur en årskull värnpliktiga kan det bli väldigt svårt att uppnå det politiska målet. Det kan få effekten att man tvingas kalla in fler "veteraner" än vad som var tanken från början. Alternativet är att sänka kraven vad gäller värdegrunden, med andra ord att man skickar ut soldater som inte är lämpliga, säger Johan Österberg.
2006 ryckte det in 6.660 värnpliktiga till armén.
- 2.200 av dessa hade den militära kompetensen och var lämpliga. Men av dessa var det bara 1.200 som ville fortsätta inom det militära och dessa ska alltså räcka till att bemanna Nordic battle group, utlandsstyrkan, specialistutbildning och officersutbildning.

Rätt soldater
När det gäller bemanningen av Nordic battle group så har den politiska målsättningen varit att 75 procent ska utgöras av soldater som kommer direkt från termin tre. Men så kommer det nog inte att bli.
Förutom att få det antal soldater som behövs så gäller det för försvaret att få rätt sorts soldater, de som är lämpade för utlandstjänst.
I dag sker ingen "mönstring" innan utlandstjänst.
- Vi håller nu på med ett försök på webbenkäten som fylls i av de som mönstrar. Vi kommer på prov ha med frågor om värdegrund. Sedan ska vi göra en utvärdering. Det är mycket som kan hända mellan mönstring och till dess det är dags att åka ut i internationell tjänst, säger Johan Österberg och fortsätter:
- Försvarshögskolan undersöker nu om det går att hitta en systematisk urvalsmodell. Som det är nu sitter plutonschefer och chefer och ringer runt till de som sökt internationell tjänst. Det har fungerat bra.
Johan Österberg menar att en ny modell är nödvändig eftersom förutsättningarna ändras: allt färre gör värnplikten.

Dålig chef
- Det behövs ett systematisk urval. Tänk om chefen som ringer runt inte är någon lämplig chef och ringer runt och raggar olämpliga soldater till internationell tjänst. Det finns många felkällor i dag. Det behövs en systematisk gallring med instrument som gör att man kan sålla bort individer som inte är lämpliga. Det här kan man göra i samband med ansökan till internationell tjänst.
Den 3 maj kommer Johan Österberg ha ett seminarium för höga chefer på försvarets Högkvarter, och presentera tankarna på ett systematisk urvalsverktyg.
- Vi sänder ut representanter för Sverige i internationell tjänst och då är det väldigt viktigt att urvalet av soldater sker på ett bra sätt.
Läs också
<A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?ArticleID=1498547&amp;CategoryID=2764&amp;ArticleOutputTemplateID=125&amp;ArticleStateID=2&amp;ParentID=">Från värnpliktig till yrkessoldat</A><BR><A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?ArticleID=1498533&amp;CategoryID=2764&amp;ArticleOutputTemplateID=125&amp;ArticleStateID=2&amp;ParentID=">Krav på kontaktperson vid varje förband</A>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om