Eva Hedström började jobba föräldrarnas hälsokostbutik i Boden redan 1967 där hon hjälpte till vid behov. Hon konstaterar att det hänt en hel del på 39 år. Då var det en butik med mat, dryck, müsli, vegetariska ostar, örter och mjöl på lösvikt som de själva malde. Produkter som i dag finnas i varenda matvarubutik. Hyllan med hälsopiller var nästan obefintlig jämfört med nutida mått.
På den tiden sågs inte hälsokost som någonting seriöst.
– Folk skrattade när mamma och pappa öppnade butiken och tyckte att det var tokerier. Men det där har förändrats i takt med att folk har blivit mer hälsomedvetna, säger Eva Hedström.
Och fortsätter:
– Någonstans har vi hela tiden gått i bräschen. Först var det müsli, sedan fastepaket och sedan juicer. Allt som har blivit inarbetat av oss har förr eller senare kommit ut och blivit vanligt bland folk.
Hälsokostmarknaden fortsätter att växa där kunderna i större utsträckning efterfrågar råvaruprodukter och är betydligt mer noggranna med vad de stoppar i sig.
I dag kan man handla på butikens webbsida och hämta en färdigpaketerad påse. Kunderna har även möjlighet att göra en DNA-analys för optimerad kostsammansättning.
– Medvetenheten är så otroligt stor i dag. Överallt får man reda på hur man ska äta och träna för att må bättre, säger Eva Hedström.
Vad har varit roligast under de här åren?
– Det är självklart kundbemötandet men även att följa utvecklingen och få se hur det blivit.
Hälsobutiken har drivits under namnet Life i 21 år och låg tidigare på Färjaregatan 8 innan den blev en del av Enter galleria 2009.