Eddys bästa tips för en lyckad rävjakt

Eddy Engström från Överstbyn är en av landets mest erfarna när det handlar om vakjakt på räv. I exakt 50 år har han ägnat sig åt den här formen av viltvård som rävjakten utgör. Här kommer han med sina bästa råd.

”De måste vara absolut ljudlösa. Ett filtliknande tyg som man fäster på karmarna kan vara ett bra sätt att undvika ljud”.

”De måste vara absolut ljudlösa. Ett filtliknande tyg som man fäster på karmarna kan vara ett bra sätt att undvika ljud”.

Foto: Joakim Nordlund

Boden2021-01-01 19:00

Avståndsmarkeringar
”De är uppställda björkkäppar som jag har satt på 30 meter. Det är svårt att göra avståndsbedömning i mörker så det här är ett sätt som underlättar där”. 

Golvet i kojan
”Det får absolut inte knarra. Ovanpå trägolvet har jag lagt en gammal heltäckningsmatta. Under den har jag ett mjukt filtliknande material”. 

Fönstren
”De måste vara absolut ljudlösa. Ett filtliknande tyg som man fäster på karmarna kan vara ett bra sätt att undvika ljud”. 

Stöd
”När jag sätter ut bösspipan måste det också vara filt där bössan får vila. Det är ju ett mycket kritiskt läge. Allt måste vara genomtänkt”. 

Hyllorna invändigt
”De är också filtklädda så att jag kan ställa ifrån mig termosen så att det inte blir onödiga ljud”. 

Säkra skott
”Jag skjuter bara när räven står helt stilla med bredsidan mot mig. Den får inte vara längre bort än 30 meter. De tre sakerna är grundläggande”. 

Åtelmaterial
”Jag tar hand om slaktavfallet vid älgjakten. Det hackar jag sedan upp till små bitar och kastar ut. Jag slänger alltid ut det efter mörkrets inbrott för annars äter skator, korp, kråka och nötskrika upp det under dagen”. 

Åtlingen
”Jag är ute och kastar ut åtelmaterial i stort sett varje kväll under hela vintern. Jag sätter det in en foderskopa som jag sedan är lätt att använda för att slunga iväg kötthacket”. 

Huvudåtel
”Under hösten lägger jag ut större slaktrester. Det kan vara ett älghuvud, skånkar eller halsben. Jag lägger ut det på senhösten”. 

Vapnet
”Jag har ju min drilling men vid just den här jakten så använder jag i stort sett bara hagel. Det är skonsammast för skinnen”. 

Bästa tiden
”Det här är ju uteslutande en nattjakt och räven går bäst på åteln när det inte är månljust. Den är mycket vaksam”. 

Bästa hjälpmedlen i mörker
”En bra kikare med åtminstone sex gånger förstoring om man ska skjuta med hagel. Och ett objektiv på 42 millimeter för att få ett bra skymningsvärde. Kikaren måste man ha även till hagel. Annars kommer man att få skadskjutningar”. 

Andra hjälpmedel
”Jag använder inte några kameror eller rörelsesensorer som varslar. Utan jag sitter själv och passar på samma sätt som man har gjort i flera hundra år”.  

Placeringen av vakkojan
”Jag lämnar inte lika mycket vittring när jag kommer upp bland träden. Sedan får jag ju en fin översikt där uppe”.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!