Det var i augusti i fjol som barnets pappa kontaktade hälsocentralen efter att ha upptäckt brännskador på barnets rumpa. I polisens förundersökning står det att läsa att upptäckten gjordes efter att pappan noterat att barnet haft ont och svårt att sitta.
På hälsocentralen konstateras att barnet hade andra gradens brännskada på båda skinkorna, till personalen säger barnet att kvinnan duschat rumpan med hett vatten i samband med ett toalett besök.
Vid en kontroll av vattnets temperatur i duschen uppgår det till 60 grader, ett måste enligt fastighetsägaren för att undvika legionellabakterier. Enligt Boverket ska den maximala temperaturen i en vattenkran vara som lägst 50 grader och som högst 60 grader.
I ett utlåtande från Rättsmedicinalverket uppstår skadorna som barnet hade inom loppet av sekunder vid en temperatur på 60 grader. Vid 50 grader tar det någon till några minuter.
Åklagaren vid Luleå tingsrätt åtalar kvinnan för misshandel och menar att kvinnan handlat med uppsåt, barnet har orsakats brännskador och smärta av våldet. I andra hand yrkar åklagaren på att kvinnan ska dömas för oaktsamhet genom att inte ha kontrollerat vattnets temperatur.
Kvinnan nekar till brott, i polisförhör säger hon att det är barnet som orsakat skadorna genom att skölja med hett vatten.
När händelsen uppdagades gjorde hälsocentralen en anmälan till socialtjänsten.