Bodensaren är med i Viktväktarna och det var tack vare deras program som hon tog sig ned till matchvikt. Moroten i hennes viktnedgång var siktet mot VM som hölls i Österrike i mars.
– Jag kommer från en familj som alltid hållit på med idrott. Min pappa Sigurd Lindström tog bland annat SM-guld i budkavle, säger Doris.
Skidkarriären började redan som barn.
– När jag var 16 och 17 år så åkte jag Överluleå mästerskapen. Då var 11 klubbar med och jag vann båda åren.
I dag tävlar hon för Bodens Skidklubb, fast hon tidigare även kört för Vittjärvs och Hedens IF. Hon är även medlem i Master Ski Club XC.
Din ålder har inte hindrat fortsatt tävlande?
– Nej. Jag har en medalj för mina tio lopp i Vasaloppet och Öppet spår. Tjejvasan har jag även åkt 2-3 gånger. Mitt bästa resultat var 134 av cirka 5-6000 startande damer. Jag tror heller ingen slår mitt rekord för Skatamarksloppet på 40 gånger.
Varför blev det Senior VM?
– Jag blev tillfrågad. 2000 gjorde jag mitt första VM som gick i Kiruna för Sveriges Skidveteraner. Under åren 2001-2019 var jag och tävlade i många länder över hela världen. Vi skulle till Italien 2020 men då kom pandemin.
– I år ställde jag upp igen i World Masters Cup och ville givetvis vinna. För att lyckas satte jag upp ett VM-mål att få en lättare kropp för att orka mer.
Doris gick med i hos Viktväktarna 1 juni 2022 och på nio månader förlorade hon 21,2 kilo. Viktnedgången gav ett silver på fem kilometer och ett brons på 10 kilometer, båda i klassisk stil, under den tio dagar långa vistelsen i Seefeld.
– I år ställde Sverige upp med 21 tävlande och vi tog 15 medaljer och de flesta var guld. Damerna var framgångsrika, säger Doris.
Däremot grämer hon sig över två vurpor som inträffade en bit in på 10-kilometerssträckan.
– Jag föll först en gång och sedan en gång till. Min högra arm blev blåslagen och är inte bra ännu. Jag tyckte då att bronset var en bedrift även om jag siktat högre. Föret var nog det sämsta vi åkt på. Det var vatten i spåret och ett par decimeter snömodd. Det var svårt för arrangören och nerför backarna blev det väldigt mycket vallar så det bara flög folk överallt.
För att lyckas var det viktigt att gå ned 20 kilo?'
– Absolut. Jag har varit med i Viktväktarna tidigare och vet att det funkar. Där äter man mat och ingen pulverdiet eller hoppar över dagar. Jag har alltid tränat mycket men kanske ätit lite fel.
– Idag kör jag gym minst tre gånger per vecka och sedan skidträning i Pagla och Vittjärvsberget på vintern. På sommaren blir det rullskidor och stavgång.
Doris dras med sviterna av ett fulländat diskbråck som medfört att hon har dålig balans i sitt högra ben.
– Genom träningen klarar jag betydligt mer och kan stiga upp från golvet på egen hand. Förut var jag tvungen att ha något att dra upp mig med för att foten inte lydde. Problemen finns kvar men är lättare att hantera.
Doris kallar Helena Bergström som är viktcoach för Viktväktarna sin "peppningsmaskin".
– Jag har fått jättemycket stöd av Helena. Det är en enorm stor skillnad att vara med i en grupp för jag har försökt på egen hand men misslyckats, säger hon.
– De flesta av våra medlemmar vill få en hälsosam vikt och må bättre. Doris hade ett VM-mål. Om hon åkt med 20 extra kilon hade det kanske inte blivit några snygga medaljer, säger Helena Bergström.